(VIDEO I FOTO) UNUCI TRAŽE PRAVDU: Počeo postupak za rehabilitaciju Milana Nedića
Foto: Nebojša Mandić

Po zahtevu potomaka predsednika srpske vlade

(VIDEO I FOTO) UNUCI TRAŽE PRAVDU: Počeo postupak za rehabilitaciju Milana Nedića

Društvo -
BEOGRAD - Pred Višim sudom u Beogradu danas je, nakon višegodišnjih pokušaja, počeo proces pravne rehabilitacije predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića.

Istovremeno, ispred zgrade Višeg suda okupila se grupa građana koji su nosili transparent "Klasni otpor antifašističke Srbije" i poručili da bi rehabilitacija značila prekrajanje istorije.

Na prvom ročištu na kojem je bio prisutan i unuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić, punomoćnik podnosioca predmeta, advokat Zoran Živanović, rekao je da se ostaje pri zahtevu za rehabilitaciju Nedića, kome je konfiskovana imovina, a prema tvrdnjama advokata, porodica smatra da je lišen i života jer su, po njegovim rečima, priče o samoubistvu iskonstruisane.

Predsednik Veća sudija Anđelka Opačić navela je da je Arhiv Srbije dostavio sudu izjašnjenje da se u njihovim spisima nalazi dosije Milana Nedića koji im je dostavila BIA i koji sadrži 1.645 strana i da je sudu dostavljen popis spisa. Advokat Živanović predložio je da se za sledeće ročište saslušaju svedoci koji su, kako je rekao, istoričari, kao i dva svedoka koja mogu da svedoče o aktivnostima Milana Nedića i njegove vlade na naporima za spasavanje izbeglica iz Hrvatske i Slovenije.

Jedan od građan koji je protestovao ispred zgrade Višeg suda, Srđan Papić Djurić, rekao je Tanjugu da su oni jutros prepešačili 30 kilometara od stare Svilare u Pančevu do starog Sajmišta u Beogradu. On smatra da bi Nedićevom rehabilitacijom država pokazala da se relativizuju zločinci i zločini, kao i da bi time došlo do prekrajanja istorije.

Drugo ročište zakazano je za 8. februar kad će se saslušati dva predložena svedoka - Žarko Vidović i Uroš Šuštarič. Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava. Zahtev za rehabilitaciju je ranije odbacivan kao nepotpun, a sada je sud odlučio da krene sa postupkom. Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track