UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA: Raste broj obolelih od gripa! Najveći rizik da se razbolite je VEČERAS!
Foto: Dragana Udovičić

Iz dana u dan sve više bolesnih

UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA: Raste broj obolelih od gripa! Najveći rizik da se razbolite je VEČERAS!

Društvo -

Broj obolelih od gripa iz dana u dan je sve veći i za razliku od prethodnih nekoliko godina, ove takozvano povećanje aktivnosti virusa gripa primećeno dve nedelje pre uobičajenog, upozoravaju epidemiolozi.

U odnosu na prošlu nedelju, broj onih sa simptomima gripa i respiratornih infekcija veći je za oko hiljadu, pa je tako do sada registrovano 4.253 pacijenata i to najviše male dece do četiri godine.

Foto: AP
Foto: AP

Prema podacima Instituta "Batut", pored najmlađih, grip najčešće napada i decu školskog uzrasta, dok je među obolelima najmanje radnoaktivnog stanovništva.

Od svih potvrđenih virusa gripa najviše je rasprostranjen A H3N2 i to u 80 odsto slučajeva.

- Ovaj virus, poznatiji kao Honkoški grip, prisutan je u raznim varijantama još od 1968. godine. Za njega je karakteristično da se na desetak godina pojavljuje u jačem obliku, jer se njegov antigen menja. Prošle godine intenzitet virusa je bio nizak, ali zato ove godine možemo da očekivati jaču epidemiju. Zbog toga svi treba da budu na oprezu i vode računa - upozorava dr Radmilo Petrović, naš poznati epidemiolog.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Okupljanje na slavama najveći rizik

Iako danas najveći broj ljudi slavi Svetog Nikolu, ovaj datum je, međutim, prekretnica kada je u pitanju grip.

- Od ovog dana uvek se beleži povećanje broja obolelih, a nakon ove slave imamo još i Novu godinu i Božić, kada se takođe beleži porast pacijenata sa simptomima gripa. Slave i okupljanja u zatvorenim prostorijama uvek su doprinosile da se virus među ljudima brzo širi. Svaka epidemija gripa krenula je upravo iz zatvorenog prostora, tačnije iz školskih klupa, gde deca ovaj virus prenose u svoje domove - objašnjava dr Petrović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji.

NOĆ U BEOGRADU: 5 povređenih u 3 saobraćajke, OPREZ - HARAJU VIRUSI

Pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi.

Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kad je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti marmicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track