USPELA NAM AKCIJA: Kurir uništio zagađenu krv
Foto: Kurir

Pokrenuli smo akciju, reagovalo ministarstvo zdravlja

USPELA NAM AKCIJA: Kurir uništio zagađenu krv

Društvo -

Posle našeg teksta o tome da tri godine nisu uklonjene četiri tone krvne plazme, Institutu za transfuziju krvi naloženo da to hitno učini

Ministarstvo zdravlja, nakon pisanja Kurira, izdalo je hitan nalog Institutu za trasfuziju krvi Srbije da uništi četiri tone krvne plazme koja je, iako kontaminirana, već tri godine uskladištena u hladnjači!Tako je juče u institutu konačno počelo uništavanje, čemu je i Kurir prisustvovao. Do ovoga je, kako saznajemo, došlo jer su, nakon našeg jučerašnjeg teksta, nadležni u ministarstvu uputili hitan poziv rukovodiocima u institutu, zahtevajući da im objasne zašto to nakon toliko vremena nije urađeno.

Poseban uređaj- U ministarstvu su bili šokirani što to još uvek nije urađeno i jasno poručili rukovodiocima da više nema prostora za prolongiranje i da zagađenu plazmu odmah unište. U institutu su, maltene, momentalno zakazali sednicu Upravnog odbora kako bi se donela odluka da se počne sa uništavanjem - kaže naš sagovornik.Deo krvne plazme koja je još u julu 2014. propala zbog kvara na hladnjači, u kojoj je temperatura tri dana, umesto minus 25, iznosila deset stepeni, juče je prevezena u institut i počelo se s procesom uništavanja u specijalnom uređaju.- Uništavanje krvne plazme radi se u posebnom uređaju koji služi za obradu medicinskog otpada. Taj uređaj je jedinstven u Srbiji i obrađuje i čvrst i tečan medicinski otpad. Na dnu ima dva noža, a sa strane četiri i usitnjava sve delove, bilo da je kesa sa ostacima krvi, plazma, neutrošena krv, ili pak oštri predmeti, zavoji, posteljina... - objašnjava Biljana Martinović, načelnica Odeljenja za poslove bezbednosti zdravlja na radu, ekologije i higijene.

Imali sastankeGradimir Bogdanović, v. d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije (ITKS), i dalje tvrdi da sve to nije moglo da bude ranije urađeno!- Kad sam 2015. imenovan za direktora instituta, preduzeo sam istragu o tome kako je došlo do kvara na hladnjači. Pozvao sam predstavnike Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva da se dogovorimo o tome šta i kako treba učiniti. Obavili smo i dodatna ispitivanja i proverili funkcionalnost molekula albumina u plazmi, i ispostavilo se da je ispravan. Međutim, iako je albumin bio očuvan, postoje propisi o čuvanju plazme, pa smo rešili da to i uništimo - objašnjava Bogdanović i dodaje da je uništenje planirano za ovaj period, ali priznaje da se „s procedurom malo ubrzalo“ nakon poziva iz ministarstva.

ČINJENICEKrvna plazma je tečnost koja, pored krvnih ćelija, sačinjava krvU krvnoj plazmi se nalaze i belančevine koje stvaraju antitela u borbi protiv bolesti26 meseci se prikupljala krvna plazma koja je propala zbog kvara20 odsto prikupljene plazme se obrađuje u Srbiji250.000 jedinica krvi se prikupi godišnje u Srbiji200.000 dobrovoljnih davalaca krvi ima u Srbiji55.000 litara humane plazme moglo bi da se proizvede godišnje, ali veći deo se baci

Biljana MartinovićBIĆE UNIŠTENA ZA MESEC DANABiljana Martinović, načelnica u institutu, kaže da su dobili uputstvo da plazmu unište ubrzano, pa će uređaj najverovatnije raditi u dve smene.- Računamo da će nam trebati od 15 do 30 dana za uništavanje četiri tone plazme - kaže Martinovićeva.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track