USRED BEOGRADA Išutirao psa vodiča: Nek te šeta frajer, a ne džukela!
Foto: Profimedia

Skandal na Autokomandi

USRED BEOGRADA Išutirao psa vodiča: Nek te šeta frajer, a ne džukela!

Društvo -
BEOGRAD - “Mogla si da nađeš frajera da te šeta, a ne džukelu”, bile su reči nepoznatog nasilnika koji je u sredu šutnuo psa vodiča Vesne Nestorović, predsednice Udruženja slepih i slabovidih osoba Srbije “Beli štap”.

Ona je zajedno sa svojim labradorom Astorom, inače prvim psom vodičem u Srbiji za slepe i slabovide osobe, pokušala da izađe iz autobusa na Autokomandi kada ga je nasilnik jako šutnuo.

- Kada je Astor izlazio, taj muškarac ga je šutnuo. Kad sam viknula: “Šta to radiš, budalo”, on mi je doviknuo:

“Mogla si da nađeš frajera da te šeta, a ne džukelu” - kazala je Vesna za “Alo!” i dodala da je labrador posle toga dobio strah od javnog prevoza, prenosi Alo.

Inače, Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi nedavno dobila zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, ali oko 12.000 slepih i slabovidih moraće da se strpi, dok se ne ispuni još niz uslova kako bi njihovo kretanje konačno bilo olakšano.

Kod nas zasad ne postoji nijedan obučeni pas, kao ni sertifikovani trener koji bi te pse dresirao.

Prva škola za obuku pasa vodiča je osnovana u Nemačkoj, tokom Prvog svetskog rata, a pomagali su vojnicima koji su u ratu izgubili vid. Amerikanka Doroti Harison, koja je živela u Švajcarskoj je napisala prvu knjigu o psima vodičima i školi u Nemačkoj, koja je objavljena 1927. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track