UTAMNIČENI VLADIKA JOVAN: Što mi je od Boga dato, moram da trpim!
Foto: Reuters

Episkop ohridski poručuje iz zatvora

UTAMNIČENI VLADIKA JOVAN: Što mi je od Boga dato, moram da trpim!

Društvo -
Vladika Jovan poštuje odluku tužilaštva u Skoplju o odlaganju puštanja na slobodu, ali veruje da će pravda pobediti. Moguće je da će već u ponedeljak biti slobodan

BEOGRAD - Od Boga što mi je dato, to moram da trpim - reči su episkopa ohridskog Jovana Vraniškovskog kojima je preko advokata izrazio šta misli o tome što se duže od tri godine nalazi u zatvoru Idrizovo kod Skoplja.Posle odlaganja njegovog puštanja na slobodu, koje je trebalo da se dogodi 19. januara, a nije jer je tužilaštvo u Skoplju podnelo žalbu na uslovni otpust, njegov advokat Vasil Georgijeva kaže da vladika sve smireno podnosi.- On je vrlo širok čovek i poštuje odluku suda. Očekuje da će ga sud osloboditi. Verujem da će odluka Apelacionog suda biti pozitivna i da će se episkop naći na slobodi vrlo brzo. Pošto je reč o zatvoru, to se radi po hitnom postupku, tako da bi već u ponedeljak mogao da bude na slobodi - ističe on.Dobio blagoslovKako ističe, ubeđen je da će Apelacioni sud doneti odluku u korist vladike Jovana, pre svega zato što je, posle zalaganja ruskog patrijarha Kirila, Makedonska pravoslavna crkva dala blagoslov da se vladika Jovan pomiluje.Da se episkop oslobodi, tražio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a u Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde smatraju da je arhiepiskop ohridski Jovan nepravedno osuđen i da je jedini crkveni velikodostojnik u Evropi u zatvoru.Tajac u EU i SPC- Začuđuje upornost makedonskih organa, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je oslobađanje arhiepiskopa preduslov ne samo za dalje razgovore nego i za bilo kakve kontakte SPC s makedonskom stranom. Odlaganje oslobađanja predstavlja dokaz da je u pitanju političko, a ne pravno pitanje. Mi možemo samo da iznesemo svoj stav, jer nadležnosti za rešavanje ovog pitanja nema - kaže direktor Uprave dr Mileta Radojević.Delegacija EU u Skoplju poručuje da ne komentariše pojedinačne sudske slučajeve koji su u toku. Iz Eparhije bačke, na koju su nas uputili iz Patrijaršije, nismo dobili odgovor o stavu SPC o odlaganju puštanja vladike na slobodu, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog navodne pronevere 250.000 evra, kojima je kupovao zemljište u Ohridu.

ZahtevKO JE TRAŽIO VLADIČINU SLOBODU- Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije- Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije -Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova- Patrijarh moskovski Kiril- Sinod Srpske pravoslavne crkve- Mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije

ZBOG ČEGA JE SVE HAPŠENVladika Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. na graničnom prelazu kod Bitolja, pod optužbom za proneveru 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.Nakon hapšenja je odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, nakon čega je zatražio ponavljanje postupka. U julu 2013. osuđen je na tri godine.Prvi put je osuđen 2003. na pet dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira pošto je pokušao da obavi krštenje u crkvi koju takozvana MPC smatra svojom.Na godinu i po dana zatvora osuđen je 2004. zbog „podstrekavanja na etničku i versku mržnju“ uz obrazloženje da je oklevetao MPC, da je prihvatio da bude egzarh Ohridske arhiepiskopije SPC. U zatvoru je bio sedam meseci.Na dve godine zatvora vladika Jovan je osuđen 2006, kad je optužen za proneveru 57.000 evra. Na drugom suđenju je oslobođen, ali je Apelacioni sud naložio treće suđenje pa se vladika u zatvoru nalazio 256 dana.

Reagovanja / O PRAVIMA VLADIKE JOVANAISAK ASIJEL, RABIN BEOGRADSKIPrava vladike Jovana su ugrožena i to deluje kao politički proces. On je odslužio više od kazne i to je dovoljno da može da izađe na slobodu. Ovo što se sada desilo jasno pokazuje da se ne želi njegovo puštanje.MUHAMED JUSUFSPAHIĆ, MUFTIJA BEOGRADSKILični sam prijatelj episkopa Jovana i žao mi je zbog svega što mu se desilo. Siguran sam da je u pitanju kršenje ljudskih prava. Uveren sam da je to više politički problem, a mi treba da se zalažemo za dobrosusedske odnose i kad je u pitanju međuverje i politički odnosi između dveju zemalja.MILUTIN NOVAKOVIĆ,KANCELAR BEOGRADSKE NADBISKUPIJEMi kao Katolička crkva ne sarađujemo s kanonski nepriznatim crkvama i ne možemo da diskutujemo o odlukama MPC. Čini mi se da se državna politika uplela u odluke MPC. Ukoliko nema civilnih zapreka i ukoliko je bio u zatvoru samo zato što je vladika SPC, onda je to velika nepravda.ŠAN DŽONS,BALKANS TIM AMNESTI INTERNEŠENELANisu mi poznati uslovi za njegovo oslobađanje. Dok nam ne bude dostupno više informacija zašto nije pušten, ne možemo da komentarišemo da li je ovo kršenje njegovih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track