PRINC ČARLS NA SRPSKOM SE OBRATIO U SKUPŠTINI: Britanija je sa vama, zajedno gradimo budućnost
Foto: Printscreen Twitter

Prijem u skupštini Srbije

PRINC ČARLS NA SRPSKOM SE OBRATIO U SKUPŠTINI: Britanija je sa vama, zajedno gradimo budućnost

Društvo -
Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola nastavljaju danas posetu Srbiji odlaskom u Novi Sad, a na kraju dana biće gosti prijema u Narodnoj skupštini Srbije gde će princ Čarls imati i jedino javno obraćanje.
1 / 24 Foto: Dragana Udovičić

19.57 - Posle govora su intonirane himne dve zemlje.

19.53 - Princ od Velsa poručio je večeras u Narodnoj skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir. On je istakao da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije,da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju. "Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", pručio je on, što su zvanice pozdravile aplauzom ceo govor .

19.50 - "Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da vam se kratko obratim", rekao je na srpskom jeziku princ Čarls pred zvanicama na prijemu u skupštini, posle čega je dobio gromoglasan apaluz.

19.40 - Princ Čarls se obratio okupljenim na svečanom prijemu u Narodnoj skupštini povodom njegovog dvodnevnog boravka u Srbiji

19.21 - Prema predviđenom protokolu, princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred Doma Narodne skupštine dočekala je predsednica Skupštine Maja Gojković sa kojom je princ Čarls imao kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

U čast prinčevskog para priređena je i izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, doktorke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, čiji su portreti izloženi.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

18.52 - Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola stigli su večeras u Narodnu skupštinu gde će u njihovu čast biti održan prijem. Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković, koja će uoči prijema imati i kratak razgovor sa princom Čarlsom u salonu princa Pavla.

Foto Tanjug Sava Radovanović
Foto Tanjug Sava Radovanović

16.02 - Prinčevski par će se kasnije danas vratiti u Beograd gde će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, uz učesće 200 zvanica iz svih oblasti života.

To će biti i prilika za jedino javno obraćanje princa od Velsa tokom posete regionu.

"Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velkom Britanijom, i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković

15.02 - Posle obilaska Koviljskog rita princ Čarls posadio je drvo, slikao se sa okupljenom dečicom iz lokalne škole.

14.54 - Tokom obilaska Koviljskog rita čamcem princ Čarls je imao priliku koliko je učinjeno na zaštiti ove močvare kao i o svim izazovima u očuvanju ovog ekosistema.

14.38 - Posle završetka obilaska Koviljskog rita princ Čarls posadiće drvo.

14.30 - Vojvotkinja od Kornvola bila je gošća događaja "Food is great" u Muzeju pčelarstva u Sremskim Karlovcima na kome su predstavljeni lokalni specijaliteti.

Tom prilikom susrela se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

14.19 - Princ Čarls krenuo čamcem u obilazak Koviljskog rita.

14.15 - Princ Čarls se u manastiru susreo sa polaznicima Centra za rehabilitaciju Zemlja živih i upoznao se sa proizvodima manastira.

13.49 Princ Čarls tokom posete manastiru Kovilj imao je priliku da čuje tri pesme koje je na srpskom i engleskom otpevao monaški hor.

Monasi su princa od Velsa upoznali sa istrojom manastira, kao i sa radom rehabilitacionog centra za zavisnike od droge "Zemlja živih".

Posle toga, episkopi, monasi i princ su se povukli u prostorije manastira gde će nastaviti razgovore.

13.05 Nastojatelj manastira Kovilj, jeromonah Isihije, episkob bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim dočekali su princa Čarlsa i poveli ga u obilazak manastira.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

Visoka zvanica pozdravljena je zvonima sa manastira Kovilj, u kojem će prisustvovati držanju službe. Ranije se pominjalo da će princu Čarlsu biti darovana prigodna ikona i, verovatno, med od belog bosiljka vrcan rukama monaha.

Nakon obilaska manastira, planirana je vožnja čamcem po Koviljsko-petrovaradinskom ritu.

12.30 Princ Čarls se uputio ka manastiru Kovilj.

Za to vreme, vojvotkinja Kamila prisustvuje projektu "Oseti umetnost" u kojem učestvuju najmlađi žitelji Novog Sada.

11.54 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila obilaze Galeriju Matice srpske.

Oni su se tamo susreli sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums" u organizaciji British Council-a i na poklon dobili printove grafičkih listova srpskih manastira.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11.39 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila svečano su, uz pratnju gajdi, otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima i istakli da se u Srbiji predivno osećaju i da jedva čekaju da je ponovo poseti.

Vojvotkinja od Kornvola i princ Čarls su neko vreme proveli i u srdačnom razgovoru sa princezom Jelisavetom.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

11.32 U nastavku kulturno-umetničkog programa, romski bend GRUBB iz Beograda izveo je za princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu nekoliko tradicionalnih romskih pesama, dok je malena Romkinja igrala ispred njih uz "Đelem, đelem", što je izazvalo oduševljenje prinčevskog para.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11.16 Princ Čarls i njegova supruga Kamila, zajedno sa princezom Jelisavetom Karađorđević i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, prisustvuju kulturnom programu u Katoličkoj porti.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

Za njih je ispred porte priređen svečani doček uz orkestar "Triorca" Muzičke škole "Isidor Bajić" koji su izveli numeru Čajkovskog Odlomak iz "Uspavane lepotice", a događaj prati i veliki broj domaćih i stranih novinarskih ekipa.

11.10 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila obišli su štandove sa narodnim rukotvorinama.

11 Veliki broj Novosađana okupio se na centralnom gradskom trgu i u blizini Katoličke porte da dočeka prinčevski par.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

Princ Čarls pozdravlja se sa narodom na putu ka Katoličkoj porti, gde će prisustvovati kulturnom programu.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

Prinčevski par će zatim otkriti memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima.

Oni će potom posetiti Galeriju Matice srpske, gde će razgovarati sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums" koju organizuje Britanski savet.

Princ od Velsa će kasnije posetiti Manastir Kovilj u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".

Vojvotkinja će biti gošća događaja "Food is great" na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Na kraju posete, po povratku u Beograd, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track