VIDEO UŽIVO KAMIONDŽIJE ODBLOKIRALE BATROVCE DO 23.30: Dogovor vozača sa srpskom policijom!
Foto: Dragana Udovičić

I dalje blokada za teretni transport iz Srbije

VIDEO UŽIVO KAMIONDŽIJE ODBLOKIRALE BATROVCE DO 23.30: Dogovor vozača sa srpskom policijom!

Društvo -
Od 16 časova uspostavljen je redovan režim saobraćaja za putnička vozila i autobuse, saznaje Kurir. Saobraćaj za teretna vozila je otvoren samo za vozila koja iz Hrvatske ulaze u Srbiju
1 / 8 Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

BATROVCI- Ako ne bude ništa do 12 sati, zatvorićemo i Tovarnik - kazao je jedan od vozača kamiona koji su blokirali saobraćaj na graničnom prelazu Bajakovo.

18.25 - Na prelazu Bajakovo i dalje je u blokadi teretni saobraćaj iz Srbije, a Hrvatska ne propušta iz Srbije ni kamione sa kvarljivom robom, javio je reporter Tanjuga. To je potvrdio i šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević, koji je naveo da, od kako su nezadovoljne kamiondžije odblokirale taj prelaz ni jedan kamion nije prešao iz Srbije u Hrvatsku. Saobraćaj iz Hrvatske ka Srbiji funkcioniše u potpunosti, iz Srbije ka Hrvatskoj se odvija samo putnički.

16.48 - Teretni saobraćaj iz pravca Hrvatske preko graničnog prelaza Batrovci, kamioni ulaze u Srbiju, ali i dalje iz Srbije ne ulaze na teritoriju Hrvatske.

16.44 - Kamioni iz Srbije u Hrvatsku sada voze preko BiH. Carinska služba i Granična policija Bosne i Hercegovine angažovale su dodatne kapacitete kako bi osigurali nesmetani saobraćaj teretnih vozila koja sada iz Srbije preko BiH prevoze robu ka Hrvatskoj. Iako postoje naznake pojačanog kamionskog saobraćaja kroz Semberiju, još nisu velike gužve na carinskim terminalima u BiH.

16. 35 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će večeras u ponoć održati konferenciju za novinare na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom gde će saopštiti koje mere će Srbija preduzeti zbog hrvatskog zatvaranja granica.

16.10 Od 16 časova uspostavljen je redovan režim saobraćaja za putnička vozila i autobuse, saznaje Kurir. Kamionski saobraćaj još je blokiran. Kamiondžije će na odluku Hrvatske čekati do večeras u 23.30 i, ukoliko odluka ne bude promenjena, najavili su da će blokirati sve granične prelaze za sav saobraćaj ka Hrvatskoj.

16.00 Vozači kamiona dogovorili su se sa srpskom policijom da odblokiraju putnički saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo u oba smera, preneo je RTS. Da podsetimo, nezadovoljni odlukom Vlade Hrvatske da se prelaz otvori samo za vozila sa kvarljivom robom, vozači kamiona su u potpunosti zaustavili saobraćaj u oba smera. Oni su svojim vozilima blokirali granični prelaz na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske i na taj način zaustavili i putnička vozila. Čak su pretili i radikalizacijom protesta, poručujući da će zatvoriti i prelaz Šid-Tovarnik.

14.18 - Prelaz Šid-Tovarnik. Na srpskoj strani granice ka Hrvatskoj, na prelazu Šid - Tovarnik, jedinom koji je otvoren za putnički saobraćaj, kolona vozila je duga dva kilometara, a na prolaz se čeka do 2,5 sata.

Šef smene na carinskoj ispostavi Šid Aleksandar Trninić rekao je da je taj prelaz bio potpuno zatvoren za saobraćaj od 17. septembra u 9.50 sati do sinoć u 23 časa, kada je otvoren samo za putnički saobraćaj. On je dodao da se vozila na izlazu iz Srbije zadržavju u proseku oko sat i po. Na prelazu Šid-Tovarnik putnički saobraćaj funkcioniše bez problema s tim što je malo veća gužva na izlazu iz Srbije, rekao je Trninić, dodajući da na ulazu u Srbiju nema gužve i da se se vozila zadržavaju uobičajeno. Još, kaže, nisu dobili informaciju da li će i kada Hrvatska otvoriti taj prelaz i za teretni saobraćaj.

Blokada na Batrovcima (Foto: Dragana Udovičić)
Blokada na Batrovcima (Foto: Dragana Udovičić)

14.17 - Vozači nezadovoljni. Vozači koji čekaju u koloni kažu da su veoma nezadovoljni zbog tolike gužve i da ne razumeju zbog čega je Hrvatska zatvorila granične prelaze sa Srbijom. "Čekam oko 2,5 sata, ovo uopšte nije normalno, prelazi treba da budu otvoreni", istakao je jedan od vozača,dodajući da je bivši autoprevoznik i da potpuno razume blokadu kamiondžija na Batrovcima.

13.43 - Potpuna blokada graničnog prelaza Batrovci koja se nastavila tokom današnjeg dana uslovila je pojačan promet robe na prelazima Sremska Rača i Mali Zvornik. Za poslednja 24 časa promet teretnih vozila na tim prelazima je pojačan za više od 50%. Za poslednja 24 časa, preko prelaza Sremska Rača iz zemlje je izašlo oko 350 kamiona (iako je uobičajno oko 240), a ušlo 230 kamiona (iako je uobičajno oko 87). Na Malom Zvorniku je slična situacija, te je tako za 24 časa, preko tog prelaza prešlo 242 kamiona sa robom, dok je uobičajno oko 106.

13.13 - Porveli smo do pola noći u dežurstvu na blokadi. Samo smo u hitnim slučajevima smo napravili ustupak i propustili bolesnike i majke s malom decom. Bilo bi nam lakše da neko ovde dođe i kaže blokada će trajati do tada i tada. Na rezervi smo s hranom, novcem i živcima. Prodavci su podigli cene u prodavnicama, a nama nestaje novca, kažu vozači koji učestvuju u blokadi. S druge strane u graničnoj policiji su rekli da se putnički saobraćaj usmerava u Tovarnik, a teretni delom u sremsku raču.

12.34 - Kako Kurir saznaje s lica mesta, nekoliko desetina kamiondžija planira da blokira granični prelaz Šid ka Hrvatskoj, koji je sinoć otvoren samo za saobraćaj automobila i autobusa. U toku su pregovori između policije i kamiondžija. Na Batrovcima s druge strane pojedine kamiondžije besne zbog blokade počeli su da izbacuju robu iz kamiona i bacaju je.

12.30 - Ljajić: Pogoršalo se stanje na granici Srbije i Hrvatske. Situacija na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom danas je pogoršala zbog potpunog obustavljanja putničkog i teretnog saobraćaja i protesta kamiondžja, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. "Mi činimo sve što možemo da se dođe do rešenja, ali izjave iz Hrvatske nisu ohabrujuće", rekao je Ljajić i naglasio da će šteta biti neprocenjiva za obe strane, ako se blokada nastavi.

Kolona teretnih vozila na Batrovcima prema jutrošnjim podacima duga je 12 kilometara, saznaje Kurir. Blokadu u međugraničnom prostoru između Batrovaca i Bajakova napravilo je 30 kamiona koji ne dozvoljavaju ulazak i izlazak iz Srbije i Hrvatske. Za putnički saobraćaj samo je otvoren prelaz Šid preko koga je u Hrvatsku dozvoljen prolaz samo automobilima i autobusima.

Vozači kamiona blokirali su međuprostor u oba smera između prelaza Batrovci na srpskoj i Bajakovo na hrvatskoj strani, protestujući što je prolaz otvoren samo za kamione s tzv. kvarljivom robom.

Ta odluka je "razgnevila vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku".

Pojedini kamioni čekaju na prelaz već četiri dana, jer je Hrvatska ranije zbog izbegličke krize zatvorila svih sedam graničnih prelaza sa Srbijom. Mediji prenose da vozačima ponestaje hrane i vode i da je njihovo strpljenje na izmaku.

Jedno vreme su vozači propuštali samo putnička vozila, a dali su ultimatum do 21.30 da se puste svi kamioni, ali posle toga je usledila nova potpuna blokada i propuštaju se samo hitni slučajevi.

Hrvatski auto klub obavestio je javnost da je na izlazu na graničnom prelazu Bajakovo kolona duga 11 kilometara, dok je u Srbiji kolona duga oko 22 kilometra. Vozila sa Bajakova trenutno se preusmeravaju na granični prelaz Tovarnik gdje privatna vozila na izlaz iz Hrvatske čekaju 15 minuta, a autobusi oko 60 minuta.

"Vozila iznad 7,5 tona voze kroz BiH preko graničnog prelaza Stara Gradiška", saopštio je Hrvatski auto klub.

Naime mađarska vojska je prema naredbi vlasti od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prelaza sa Hrvatskom kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Granični prelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prelaza kod Botova, koji je već šesti dan jedna od najkorištenijih ruta za transfer izbeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku.

(EPK/S. Vojinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track