VAPAJ MAJKE IZ VRANJA: Sve radim, samo decu da izlečim!
Foto: Tatjana Stamenković

POMOZIMO

VAPAJ MAJKE IZ VRANJA: Sve radim, samo decu da izlečim!

Društvo -

Mirjana Stoilković ima dvojicu sinova koji boluju od mišićne distrofije i od 2003. godine uzaludno pokušava da nađe posao i obezbedi novac za terapije i lečenje u Rusiji

Vranjanka Mirjana Stoilković (42), majka tri sina Nemanje (23) i dvanaestogodišnjih blizanaca Milana i Miloša, punih 13 godina čeka posao kako bi zaradila za lečenje svoje dece.Nemanja i Milan boluju od mišićne distrofije i vezani su za invalidska kolica. Neizlečiva bolest je genetski nasleđena. Suprug Dragan je knjigovođa i njegova primanja, iako radi od jutra do mraka, nisu dovoljna za osnovne potrebe i lečenje sinova. Mirjana je profesor razredne nastave, a na birou je od 2003. godine.- Ne biram posao samo da zaradim za decu, za njihovo lečenje - ističe Mirjana.Samo lečenje matičnim ćelijama moglo bi da poboljša zdravstveno stanje.- Uzeli smo kredit i do drugog sprata kuće napravili smo nešto poput lifta da bi deca mogla da ga koriste, mada nam je potrebno još dosta novca da bi korišćenje bilo bezbedno. Trebalo bi da odemo do Ukrajine i Rusije na dalje lečenje, ali nema para - ističe majka.

Ljubav... Miloš s bratom blizancem Milanom i starjim bratom Nemanjom
Ljubav... Miloš s bratom blizancem Milanom i starjim bratom Nemanjom

Mirjana je u svojoj struci radila samo inkluzivnu nastavu. Postoji mogućnost da ponovo bude angažovana pod ugovorom.- Meni to ništa ne znači jer s takvim statusom ne bih mogla kredit da podignem za lečenje dece. Išla sam kod svih gradonačelnika od 2003. i svi su obećavali pomoć, i ništa od toga. Bilo koji posao bih prihvatila samo da je državni, da je sigurna plata. Ni od metle ne bežim. Tečno govorim ruski, imam srednji nivo znanja engleskog, prošla sam edukaciju u Londonu - nabraja Mirjana.Najstariji sin Nemanja je sa odličnim uspehom završio Ekonomsku školu.- Možda bi mogao preko interneta da bude angažovan na poslovima poslovnog administratora i da nešto radi, ali novca nemamo ni za internet. Milan je završio četiri razreda u OŠ „Vuk Karadžić“. Tada je hodao. Od petog razreda je vezan za kolica i ne ide u školu jer škola nema rampu. Polaže na kraju godine razredni ispit - priča Mirjana uz teški uzdah.

Brat MilošŽELIM DA ZAJEDNO IDEMO NA FUDBALMiloš, drugi blizanac, odličan đak i fudbaler, podrška je braći.- Pomažem im kad treba da legnu, dodam šta je potrebno... Pričamo često o fudbalu. Najveća želja mi je da prohodaju i da zajedno idemo na fudbal - otkriva Miloš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track