VELIKODOSTOJNICI SPC ODGOVORILI MILANOVIĆU: Sve što je rekao ne govori o nama nego o njemu
Foto: Marina Lopičić, Beta

VELIKODOSTOJNICI SPC ODGOVORILI MILANOVIĆU: Sve što je rekao ne govori o nama nego o njemu

Društvo -

Nakon skandaloznih izjava Zorana Milanovića koje su digle region na noge i u kojima bivši premijer Hrvatske i predsednik hrvatskog SDP na brutalan način vređa Srbiju i Srbe, ali i Bosnu i Hercegovinu, oglasili su se i velikodostojnici SPC patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Pitam se šta tu vredi da se kaže... Dođe mi da ćutim kada to čujem. Njemu i njima ne vredi ništa govoriti i u ovoj situaciji najbolje je ćutati. Od Hrvata, srećom, ne zavisi ni naša sudbina ni naša istorija, sve to što je Milanović rekao ne govori o nama nego o njemu. Valjda će to svet moći da razume, a na to što se hvali da mu je deda bio ustaša, rekao bih samo - čega se pametan stidi, onaj drugi se, znate već koji, time ponosi - rekao je patrijarh.

Na izjave Zorana Milanovića kako je Srbija šaka jada i nikakva zemlja, a Bosna "big shit" reagovao je i mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.

Vladika je poseban akcenat stavio na njegove reči: „Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu.“

Svoje “pobede” u bleskovima i olujma kojima se hvali Milanović, kako Amfilohije kaže, Hrvati bi trebalo dobro da preispitaju jer su to ne pobede, nego porazi čovečnosti. Mitropolit ga je podsetio da nije opasno izgubiti rat i biti osuđen, već je mnogo pogubnije izgubiti obraz i dušu.

- Niko nikada nije bio zgažen i ponižen kao Hristos na Golgoti. Ta Hristova Golgota bila je i ostala vertikala ljudske istorije, istinskog opredeljenja žrtvovanja sebe za druge, a ne drugih sebi i svojim interesima. Nije opasno izgubiti rat i biti osuđen u ljudskim sudovima. Opasno je izgubiti obraz i dušu. Braća Hrvati bi trebalo, a i mi zajedno sa njima, da preispitamo te svoje pobede i dostojanstvo narodno i ljudsko u svetlosti Jasenovca, Glinskog pokolja...Najnovije pobede koje se temelje na bratoubilačkim olujama i bleskovima, pred Bogom i pravdom nisu pobede, nego porazi čovečnosti. Nije dobro graditi svoju budućnost i budućnost svoje dece na zločinu. Ne treba zaboraviti istinu da je Bog spor, ali dostižan i da konačno pravda drži zemlju i gradove - rekao je Amfilohije.

Podsećamo, na tajnom snimku sa sastanka sa hrvatskim veteranima Milanović je izneo niz uvreda na račun Srbije i Srba, ali i na račun Bosne i Hercegovine koju za koju je rekao da "uopšte nije država, nego "big shit"

Na istom sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata u sedištu SDP-a, jasno se čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu premijera Aleksandra Vučića za pregovarački sto i dodaje da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

- Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilaterlani sporazum... Čekali smo ih - rekao je MilanovićPoseban fokus je vladika stavio na njegove reči: „Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu.“

- Te tipove je izabrao srpski narod, ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite diplomatska sila, to je mali narod - rekao je on, a kasnije dodatno objasnio: „Nema ih ni 10 miliona, a želeli bi da gospodare Balkanom“ - rekao je Milanović.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja