VERBIĆ NEUMOLJIV: Vlada odbila predlog sindikata obrazovanja!
Foto: Zorana Jeftić

Ništa od dogovora

VERBIĆ NEUMOLJIV: Vlada odbila predlog sindikata obrazovanja!

Društvo -
Sindikati prosvete štrajkuju već šestu nedelju, a juče su predložili Vladi Srbije da im bude isplaćena mesečna pomoć do 4.500 dinara, počev od 1. decembra što bi, kako su naveli, dovelo do prekida štrajka

BEOGRAD - Vlada Srbije odbila je predlog sindikata u obrazovanju za mesečnu pomoć do 4.500 dinara prosvetnim radnicima, rekao je danas ministar Srđan Verbić i pozvao prosvetare da prekinu štrajk.

Potpredsednica Vlade Kori Udovički iako, kako kaže, razume nastavnike, istakla je da je pred nama godina štednje.

"Predlog sindikata Vlada mora da odbije jer nema sredstava, ali će ih biti ako budemo nastavili da štedimo i radimo onako kako smo planirali", rekao je Verbić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o predlogu četiri sindikata u prosveti, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade.

Verbić je pozvao Vladu i sindikate da se bave suštinskim stvarima koje su loše postavljene u sistemu i rekao da "ne bi trebalo da trgujemo".

Ministar prosvete je pozvao nastavnike da pokušaju da shvate situaciju u kojoj se čitava zemlja nalazi.

"Tema većih izdvajanja za prosvetu biće na dnevnom redu čim mere štednje budu dale prve rezultate", rekao je on i istakao da sindikat kao ozbiljan i odgovoran socijalni partner treba da se vrati razgovorima sa novim predlozima, kako bi zajedno u dijalogu došli do najboljeg rešenja za probleme koji su decenijama nagomilavani u prosveti.

Potpredsednica vlade Udovički podseća da u 2015. godini svi moramo da zbijemo redove i smatra da je u prosveti moguće svoj posao raditi i biti motivisan i sa ovakvim platama, ukoliko se, kako kaže, u nešto veruje.

Pred nama je, rekao je on, godina štednje, godina zalaganja u kojoj svako sebe mora da pita šta može da uradi sa onim što ima.

Podsetivši da su sindikati tražili i donošenje zakona o platama, Udovički je navela da se na nacrtu intenzivno radi i da se očekuje do kraja marta, kao i da bi zakon i podzakonski akti mogli biti usvojeni do kraja godine.

Očekujemo da zakonom o platama u javnoj upravi tačno uredimo odnose svih zarada u javnoj upravi, službama, upravama na lokalnom nivou, tako da se za svaki posao zna koliko košta, koliko je složen, odgovoran, u kakvim se uslovima obavlja, rekla je ona.

"Razumem nastavnike, i ja sam roditelj...Ima i dobrih i najbolji ali i vrlo slabih škola ali je moguće svoj posao raditi i biti motivisan i sa ovakvim platama ukoliko u nešto verujemo", rekla je Udovički.

Novinari od ministra Verbića nisu dobili jasne odgovore na pitanja šta će biti sa školskom godinom i neupisivanjem ocena, što su najavili sindikati, hoće li nastavnicima biti odbijene dnevnice za potpunu obustavu rada 22. decembra kada su izašli na ulice.

"U Ministarstvu prosvete radimo da stvorimo što regularinije uslove za obrazovanje učenika. Ako nemamo regularne uslove, naći ćemo način da to objasnimo učenicima", bio je jedan od odgovora ministra na pitanje da li je izvesno da će đaci ostati bez ocena.

On je rekao da je na direktorima da procene da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv onih koji su obustavili rad.

Sindikati prosvete štrajkuju već šestu nedelju, a juče su predložili Vladi Srbije da im bude isplaćena mesečna pomoć do 4.500 dinara, počev od 1. decembra što bi, kako su naveli, dovelo do prekida štrajka.

Štrajkački odbor sindikata prosvete podseća da zaposleni u prosveti jedini nisu imali povećanje zarada od 2008. godine i da imaju najniže zarade u javnom sektoru.

Sporazum bi obavezivao vladu da najkasnije do 1. juna 2015. godine uredi zarade jedinstveno za sve budžetske korisnike putem Zakona o platnim razredima, koji će se primenjivati od 1. januara 2016. godine.

U predlogu sporazuma, koji su juče sačinili, sindikati traže da se protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku ne preduzimaju disciplinske mere, niti da im se dodatno umanji plata.

Takođe, sindikati traže i da dva člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiču prijema u radni odnos i rešavanja tehnoloških viškova budu usvojeni u obliku dogovorenom sa sindikatima.

Sindikati prosvete se, za sada, nisu izjasnili o odluci Vlade da odbije predlog za mesečnu pomoć do 4.500 dinara prosvetnim radnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja