VEROVALI LI NE: Korupcija u Srbiji je u padu, državni službenici ne ucenjuju privrednike
Foto: Shutter

Anketa USAID-a

VEROVALI LI NE: Korupcija u Srbiji je u padu, državni službenici ne ucenjuju privrednike

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je korupcija u padu, a pojava da državni službenici ucenjuju privrednike je skoro iskorenjena, rečeno je danas na predstavljanju najnovije ankete privrednika u okviru USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja.

Ove godine, kada je reč o korupciji koja podrazumeva ucenu od državnog službenika, svega dva odsto ispitanika kaze da ih je službenik ucenjivao. Oni, takođe, navode da nisu ništa platili, dok 98 odsto nije uopšte imalo takva iskustva, rečeno je u Privrednoj komori Srbije. Saglasni su da je poboljšanje primetno i kod drugih indikatora koruptivnih radnji.

Sa druge strane, oko 13 odsto učesnika anekte je izjavilo da korupcija "veoma mnogo" ugrožava njihovo poslovanje, a 36 odsto smatra da im korupcija "donekle" ugrožava poslovanje. To je manje ako se uporedi sa 2011. kada je to bilo 41, odsto odnosno 38 odsto.

Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Optimizam privrednika i dalje raste, kada je reč o očekivanjima za naredni period i tako je ove godine došlo do povećanja procenta ispitanika koji očekuju povećanje dobiti, sa 44 odsto u 2015. na 48 odsto u 2016.

Takođe, planiraju da zaposle još radnika sa 24 odsto u 2015. na 31 odsto 2016.

Iako je previđanje rasta zaposlenosti značajno veće u odnosu na prethodnu godinu, 63 odsto privrednih subjekata, ipak, ne predviđa promenu broja zaposlenih, dok šest odsto njih ocekuju da će smanjiti broj radnika.

Rezultati ankete o stavovima privrednih subjekata o stanju poslovnog okruženja, pokazali su da su reforme pojednostavile poslovanje i da je privreda najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i sistemu.Na primer, vreme za dobijanje građevinske dozvole je skraćeno sa 9,3 meseca u 2013. i 7,7 meseci u 2015. na 4,0 meseca ove godine.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Takođe, 40 ispitanika potvrđuje da su troškovi dobijanja građevinske dozvole u 2016. godini razumni u poređenju sa 24 odsto proslse godine i 16 odsto u 2013.

Nazadovanje je ove godine primetno u oceni opterećenja u vezi sa sudskim procedurama, koje je 47 odsto ispitanika ocenilo negativno u 2016. u odnosu na 43 odsto u 2015. i jednako toliko u 2011.

Od svih elemenata regulatornog okvira u Srbiji parafiskalni nameti - naknade i takse i dalje imaju najnegativniji uticaj, sa 68 odsto negativnih glasova.

Privrednici među aspekte regulatornog okvira koji nepovoljno utiču na poslovno okruženje kontinuirano svrstavaju i poreze i doprinose na zarade, porez na dodatu vrednost, poresku administraciju, sivu ekonomiju i administrativne procedure.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Značajno poboljšanje je zabeleženo kod poreske administracije i administrativnih procedura 51 i 53 odsto negativnih odgovora ove godine u odnosu na 59 odsto iz te oblasti u 2015.

U anketi 82 odsto privrednika je reklo da su inspektori dobro obučeni, a da je u prvoj anketi sprovedenoj 2011. godine to reklo svega 37 odsto.

Takođe, 78 odsto privrednika je sada reklo da su propisi o inspekcijskom nazdoru lako dostupni, u poređenju sa 2011. godinom kada je to mislilo svega 28 odsto privrednika.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pristup izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća pokazuje da se 68 odsto privrednika uopšte ne zadužuje, odnosno ne uzima kredita niti koristi druge izvore ekternog finansiranja, u poređenju sa 62 odsto u 2015. i 31 odsto u 2011. godini.

Rec je o šestoj godišnjoj anketi USAID-ovog projekta za bolje uslove poslovanja (BEP), a rezultati ankete odražavanju stavove 1.000 privrednih subjekata u zemlji.

Ovogodišnju anektu je sproveo Ipsos stratedžik marketing u periodu od 10. septembra i 6. oktobra 2016. godine i to kroz direktne intervjue sa predstavnicima 1.032 privredna društva i preduzetnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track