VEŽI POJAS: Vezivanje na zadnjem sedištu smanjuje rizik od smrti za 75 odsto

Akcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

VEŽI POJAS: Vezivanje na zadnjem sedištu smanjuje rizik od smrti za 75 odsto

Društvo -
Cilj kampanje je da se podigne svest vozača o pravilnoj upotrebi sigurnosnih pojaseva i tako sačuva ljudski život

BEOGRAD - Procenat korišćenja pojaseva u automobilima u 2014. godini u Srbiji je 70 odsto na prednjem sedištu i svega četiri odsto na zadnjem sedištu, po čemu se nalazimo na samom dnu lestvice po upotrebi osnovnih sistema zaštite u vozilu.S druge strane, u razvijenim zemljama taj procenat je mnogo viši - u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj je procenat upotrebe na prednjem sedištu čak 98 odsto.

Osnovni sistem zaštiteDa bismo sačuvali život građana Srbije, posebno mladih, na inicijativu potpredsednika Vlade Srbije i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović, pokrenuta je akcija „Veži pojas“. Istraživanja pokazuju da se pravilnom upotrebom sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnih povreda do 50 odsto, a na zadnjem sedištu i do 75 procenata. Sigurnosni pojasevi su osnovni sistem zaštite vozača i putnika u vozilu od povređivanja u saobraćajnim nezgodama. Vazdušni jastuk predstavlja dodatni sistem zaštite koji daje očekivane efekte samo u slučaju kad su vozač i putnici pravilno vezani sigurnosnim pojasom.

Važna pravilna upotrebaVeći broj vozača koji pravilno upotrebljavaju sigurnosni pojas doprineće smanjenju povređivanja i stradanja vozača i putnika. Cilj ove akcije je da podignemo svest vozača o pravilnoj upotrebi sigurnosnih pojaseva i tako sačuvamo ljudski život. Veži pojas!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track