(VIDEO) Arkan je čuvao deo oborenog nevidljivog F117 aviona kao suvenir, evo zašto!

(VIDEO) Arkan je čuvao deo oborenog nevidljivog F117 aviona kao suvenir, evo zašto!

Društvo -
BUĐANOVCI - Američki bombarder "nevidljivi" F-117A, jedinice jugoslovenske vojske oborile su na današnji dan pre 17 godina.

F-117A, koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta 1999. u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci. Letilicu nazvanu "noćni soko" oborio je 3. divizion 250. brigade

Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Deo ovog aviona čuvao je i komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan, koji je u izjavi Rojtersu povodom obaranja nevidljivog bombardera “F-117 A” rekao je da to nije nikakvo čudo i da ima deo tog aviona koji čuva kao suvenir pobede Srbije.

"Imam parče tog aviona. To je guma. To je najobičnija guma. Deo tog aviona čuvam kao suvenir. Mogu da ga polomim", rekao je tada Arkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja