(VIDEO) DA LI SI SLUŽIO VOJSKU: Ovo je novi spot Vojske Srbije za dobrovoljno služenje vojnog roka!
Foto: Facebook Printscreen

Interesovanje iz godine u godinu sve veće

(VIDEO) DA LI SI SLUŽIO VOJSKU: Ovo je novi spot Vojske Srbije za dobrovoljno služenje vojnog roka!

Društvo -

BEOGRAD - Vojska Srbije emitovala je danas novi video-klip kojim se svi zainteresovani pozivaju na dobrovoljno služenje vojnog roka u kasarnama VS širom Srbije.

Dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem traje šest meseci i omogućeno je regrutima, ženama i osobama u rezervnom sastavu koje su odslužile vojni rok bez oružja.

Zbog velikog interesovanja kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su od 2014. godine uveli dodatne uputne rokove i služenje vojnog roka omogućeno je četiri puta godišnje: u martu, junu, septembru i decembru svake godine.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije mogu da se prijave i muškarci i žene, koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života. Regruti na odsluženju primaju i novac u mesečnom iznosu koji odredi ministar odbrane, zdravstveno osiguranje, smeštaj, hranu, vojnu odeću, obuću, naknadu putnih troškova, piše na sajtu Ministarstva odbrane.

U martu 2016. godine bilo je planirano da se primi 665 kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u martovskom uputnom roku prijavilo se 1.195 kandidata, što je skoro dvaput više od potrebnog broja kandidata.

Dobrovoljci u toku služenja primaju i novčanu naknadu, u visini koju odredi ministar odbrane, a koja je iznosila oko 17.000 dinara mesečno.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track