(VIDEO) Još jedna međunarodna nagrada za kratki dokumentarni film ZATVORSKA MOLITVA!
Foto: Promo

(VIDEO) Još jedna međunarodna nagrada za kratki dokumentarni film ZATVORSKA MOLITVA!

Društvo -

Kratki srpski dokumentarni film „Zatvorska molitva”, u produkciji Adrija medija grupe, nakon uspeha na festivalu u Krimu, osvojio je i nagradu na filmskom festivalu So zemlje (Соль земли) u Rusiji.

Stručni žiri čine renomirana imena filmske industrije: Galina Semenovna, Božidar Zečević, naš poznati filmski teoretičar i reditelj, Nikolaj Volkov, čuveni ruski fotograf i dobitnik mnogih nagrada, kao i Irina Voloh i Aleksandar Tjapov, ruski reditelji kratkih dokumentarnih filmova. „Zatvorska molitva” je, u jakoj konkurenciji filmova iz više od 20 zemalja sa tri kontinenta, osvojila Nagradu žirija za film (За искреннее отображение пути искупления). Filmski festival se održava u šestom po veličini gradu u Rusiji Samari, ima za cilj očuvanje kulturno-istorijske baštine Rusije. Grad je poznat i kao domaćin samita Evropske unije 2007. godine.

Film govori o grupi osuđivanih lica niškog zatvora koji su, zahvaljujući svojoj inicijativi i marljivom radu, rekonstruisali crkvu koja se nalazi u sklopu zatvora, a koju je još 1934. godine podigao kralj Aleksandar I Karađorđević. Ovo je priča o ljudima, veri i pokajanju. Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve osim za ono za šta je predodređena. Čak je jedno vreme u njoj bila smeštena i kuhinja. Pre tri godine počinje neverovatna akcija: osuđenici, strip-crtači, tatu majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, „uz svoje molitve i tihu borbu”. kako vole da kažu.

Novi život crkvi dale su ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti.Naš prvi kratkometražni dokumentarni film traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić; snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko; organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Muzikom su film obogatili Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić. Postprodukciju zvuka uradio je Branko Topalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track