Prikaži najnovije vesti
Abdul-Rahman, mladi Sirijac, Preševo, Foto: Printscreen Youtube
Mladić iz Sirije pomaže izbeglicama u Preševu

(VIDEO) SIRIJAC PRONAŠAO RAJ U EVROPI: Nemačka me ne zanima, ostajem u Srbiji

Društvo 2668

Abdul-Rahman radi u nevladinoj organizaciji i pomaže onima koji iz njegove zemlje idu ka zemljama zapadne Evrope.

Kroz preševski prihvatni centar dnevno i u zimskim mesecima prođe blizu 2.000 izbeglica. Mnogima je prvi kontakt volonter Abdul-Rahman, mladi Sirijac koji je prekinuo svoj izbeglički put i ostao na jugu Srbije.

Iz Sirije je u Preševo došao kao izbjeglica prije tri meseca. Tada je želeo da nastavi put ka Nemačkoj ili Švedskoj.
Ali nije...

Abdul-Rahman je i danas u Preševu, ali u drugačijoj ulozi. Sada radi u nevladinoj organizaciji i pomaže onima koji iz njegove zemlje idu ka zemljama zapadne Evrope. Kako bi bio što uspešniji, uči i srpski jezik.

Na maternjem razgovara s izbeglicama, sluša ih i daje im savete. Kaže, pre razgovora s njim izbeglice su u grču.

"Nakon razgovora svi su mnogo opušteniji, dobiju nadu i vrate osmeh na lice. Kada vidim taj osmeh dobijem novu energiju, to me usrećuje. Ne možete voziti auto bez benzina, a moj benzin je osmeh i kad vidim te ljude kako se smeju“, govori ovaj Sirijac.

"Kada se igram s detetom, plešem s njim i ono se nasmeje... To je moja energija... To mi je sve."

Izbegličke priče i nevolje koje su ih zadesile na putu do Srbije poznate su mu jer ih je i sam dožveo. Kaže, pojedini se čude što je ostao u Preševu, ali on ne žali zbog toga.


"U Nemačkoj ili Švedskoj su zaglavili u kampu. Policija im kaže: U redu, sad možete izaći, ali se morate vratiti za sat, a to je kao zatvor. Izbeglice su pobegle iz svoje zemlje da bi se osećale slobodno i poštovano i to je ono o  čemu vam pričam“, govori Abdul-Rahman.

Želi da ostane u Srbiji

Njegovo izbegličko iskustvo, ali i otvorenost i želja da pomogne, bili su presudni za angažman u Centru za integraciju mladih u Preševu.

"Saznajemo upravo iz njegovih priča kroz šta se sve suočavaju izbeglice putujući od Sirije od Avganistana i drugih zemalja do Srbije i prosto znamo koja su njihova očekivanja, njihove želje, s kakvim idejama oni kreću na taj daleki put u Evropu“, ističe Jelena Marinković, Centar za integraciju mladih.

Ideja i želja Abdul-Rahmana je da ostane u Srbiji.

"Ovo ovde je raj. Ne govorim to zato što sam s vama, zaista se tako osećam. Život je jednostavan, nije komplikovan. Ovo je lepa zemlja“, dodaje.

Kad prođe rat, kaže, otići će u Siriju, ali ne da ostane. Srbija je, kaže, njegov novi izbor

(Al Jazeera)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir