VOJSKA OTKAZUJE POSLUŠNOST: Gašiću, goli smo i bosi, nemamo ni za lekove!
Foto: Marina Lopičić

Vojnicima prekipelo

VOJSKA OTKAZUJE POSLUŠNOST: Gašiću, goli smo i bosi, nemamo ni za lekove!

Društvo -
Vojni sindikat optužio ministra odbrane za brojne nezakonitosti, zloupotrebe i katastrofalno stanje u svojim redovima. Ističu da piju sokove sa isteklim rokom trajanja

BEOGRAD - Vojni sindikat Srbije optužio je odlazećeg ministra odbrane Bratislava Gašića za katastrofalno stanje u vojsci, za nezakonito poslovanje, zloupotrebu VBA i pripadnika Vojske, ali i za to što, kako kažu, srpski vojnici idu goli i bosi, jedu marmeladu po dve nedelje i piju sokove sa isteklim rokom trajanja!Nema grejanjaOvaj sindikat je u saopštenju za javnost Gašića označio kao „oličenje nezakonitosti“.- Sastanke sa predstavnicima zaposlenih vodi nezvanično, bez dnevnog reda i zapisnika, sa kojih se izlazi bez zaključaka i konkretnih rešenja. Na jednom takvom sastanku 10. novembra 2015. godine izjavio je da će dnevnice čiji su iznosi smanjeni važiti samo do Nove godine, da je vojska dobila nove čizme i uniforme, a ništa od toga nije istina. Vojska ide gola i bosa, u kasarnama nema grejanja i nema šta da se jede, služe se marmelada i med po dve sedmice, a vojnicima se daju sokovi sa isteklim rokom trajanja, i to, zamislite, opet iz kruševačke fabrike - poručili su, podsetivši i na posledice Gašićeve zloupotrebe vojske u nemogućim uslovima.- Zloupotrebljavao je VBA i pripadnike Vojske. Promovisao je ponižavanje žena na najneprimereniji način, oglušavao se o akta i naloge državnih organa i institucija stavljajući se tako iznad zakona - istakao je ovaj sindikat i dodao da će zbog svih ovih nezakonitosti vojska biti prinuđena da izađe na ulice i štrajkuje glađu.Sindikat odbrane Srbije uzvratio je sinoć saopštenjem u kojem kaže da „ne želi da učestvuje u političkim igrama ni da radi mimo zakona“i da „stanje u vojsci nije ni izbliza takvo kakvim ga predstavlja“ jedan od 11 sindikata koji deluju u MO i VS. Isti sindikat navodi i da je u vojsci strogo zabranjen štrajk i da ne može prećutati da je u poslednje vreme „nastavljena modernizacija vojske, povećan izvoz, da je ministar odbrane doneo odluku o obustavljanju nabavke medicinskog materijala, čime je sprečeno da se bez primene Zakona o javnim nabavkama, po hitnom postupku, izvrši nabavka u vrednosti od 114,5 miliona dinara...“

Nekada ponosni danas očajni... Vojni defile
Nekada ponosni danas očajni... Vojni defile

Manje plateBivši ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da stanje u vojsci nikada nije bilo gore.- Gašić je bacio vojsku na kolena u svakom mogućem smislu. Vojnicima je smanjio plate i dnevnice i pretvorio ih u konobare na kojekakvim koncertima u svom rođenom gradu. Situacija u vojsci nikada nije bila gora, pa čak ni devedesetih, kada je, malo reći, bila katastrofalna - ističe Šutanovac.

Rat saopštenjimaPOSVAĐAO IH TOMA NIKOLIĆ Rat saopštenjima između MO i VSS započeo je pre nekoliko dana, kada je Tomislav Nikolić doneo odluku o pokretanju postupka postavljenja pojedinih oficira na upražnjena formacijska mesta, uključujući i mesto načelnika VMA. MO je reagovao, ne optužujući otvoreno Nikolića, i poručio da sindikat želi da mimo zakona postavi određene ljude na čelne pozicije u Vojsci. U medijima se kao potencijalni načelnik VMA pominjao Dragan Dinčić, lekar Nikolićeve tašte. Kako nezvanično saznajemo, sumnja se da je predsednik Nikolić instrumentalizovao sindikat i da postoje poslovne veze između predsednika VSS Novice Antića i predsednikovog sina Radomira.

Ministar odbrane ne vidi šta je sporno GAŠIĆ: SVE PO ZAKONUMinistar Gašić kaže da se u „svom dosadašnjem radu na mestu ministra odbrane rukovodio isključivo interesom države i sistema odbrane u skladu sa zakonom“.- Nikada se nisam vodio ličnim interesom, zbog čega sam mnogo puta javno prozivan, vređan i ponižavan kao čovek od onih koji ne misle dobro sistemu odbrane i državi Srbiji - naveo je Gašić i dodao da je „u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti učinio sve da pripadnicima MO i VS bude bolje i da unapredi ukupno stanje“:- U proteklom periodu više puta sam prozivan da sam nezakonito postupao obavljajući dužnost ministra. Hteo bih svima koji su davali takve komentare da kažem da je prikrivanje krivičnog dela takođe krivično delo - poručio je Gašić, koji kaže da su „zbog njegovog insistiranja da se rad sindikata svede u zakonske okvire neki sindikati pokušali da rešenje svojih navodnih problema potraže kod državnih organa koji nisu zakonski nadležni za rešavanje takvih problema“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track