VREDNO PRIZNANJE: Dunja Mijatović nagrađena za izuzetan doprinos slobodi medija
Foto: Fonet

Svečanost u Beču

VREDNO PRIZNANJE: Dunja Mijatović nagrađena za izuzetan doprinos slobodi medija

Društvo -

Predstavniku za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunji Mijatović danas će u Beču biti uručena nagrada austrijskog Preskluba Konkordija za doprinos slobodi medija i informacija.

Stručni žiri je odlučio da nagradi Dunju Mijatović za njeno neizmerno lično zalaganje, često i van okvira svoje funkcije, za slobodu medija i informacija.

U objašnjenju se navodi da se Mijatovićeva borila za slobodu medija brojnim izveštajima, opomenama i komentarima tražeći ispunjavanje svojih obaveza od zemalja članice OEBS. Mijatović se nije zaustavljala samo na opomene, već je organizovala i zajedničke diskusione platforme, kao i okrugle stolove za ruske i ukrajinske novinare, ukazuje žiri, dodajući da se ona borila protiv ograničenja slobode štampe i nezavisnog izveštavanja pre svega u Ukrajini, Rusiji, Mađadskoj, Poljskoj, ali i sve učestalije u Turskoj.

Ona je, kako ističe žiri u svojoj odluci, osuđivala dosledno svake mere i akcije koje sprečavaju slobodu medija.

U kategoriji boraca za ljudska prava nagrađena je urednica "Viner cajtung" Marina Delčeva, a za životno delo raniji glavni i udgovorni urednik bečkog dnevnika 'Prese", kolumnista i autor brojnih knjiha Toma Korher.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track