VUČIĆ NA SVEČANOSTI PRIJEMA NOVIH HELIKOPTERA: Prvo ćemo osnažiti ekonomiju, a potom i vojsku!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Transportni Mi-17 stigli iz Rusije

VUČIĆ NA SVEČANOSTI PRIJEMA NOVIH HELIKOPTERA: Prvo ćemo osnažiti ekonomiju, a potom i vojsku!

Društvo -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će osnaživanje srpske ekonomije omogućiti i jačanje Vojske Srbije i da je to zadatak koji treba da se obavi u narednom periodu.

Na svečanosti prijema novih transportnih helikoptera Mi-17 iz Rusije na Aerodromu "Nikola Tesla", Vučić je rekao da su ti helikopteri plaćeni nešto više od 25,3 miliona evra i da su sredstva prikupili Ministarstvo odbrane, Jugoimport SDPR i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, ali da je mnogo značajnije to što je video veliko zadovoljstvo na licima pripadnika vojske koji su dobili prve nove transportne helikoptere posle 36 godine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je dodao da je u planu da do kraja godine bude popravljen status pripadnika oružanih snaga i da njihova primanja budu nešto veća. Premijer je ocenio da je sada stanje u transportnoj avijaciji nešto bolje ali da je u lovačkoj avijaciji situacija kritična i izrazio nadu da će već u budžetu za 2017. godinu biti sredstava za obnovu i tog dela avijacije.

"Što se tiče borbene avijacije i borbenih helikoptera - Gazela, Orlova i Galebova, tu imamo problema sa delovima ali ćemo i tu popravljati stvari. Moraćemo da nabavljamo trodimenzionalne radare i usavršimo PVO rakete srednjeg dometa u naredne tri godine", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da se u narednoj godini očekuje prijem u naoružanje i samohodnih haubica Nora, oklopnih transportera Lazar 3 i najsavremenije opreme za oko 1.500 vojnika.

"Srbija vodi miroljubivu politiku ali smo uvek spremni da branimo i sačuvamo svoju zemlju", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Komandant RV i PVO general major Ranko Živak je rekao da je prijem novih helikoptera veoma važan za taj vid vojske i dodao da će oni biti vrlo dragoceni i za potrebe oružanih snaga ali i za civilne potrebe, ako zatreba.

"Ljudi su izuzetno zadovoljni jer vide da se stvari menjaju na bolje. Proces opremanja će biti nastavljen, u skladu sa mogućnostima i potrebama", rekao je Živak.

Živak je dodao da je vojska za te helikoptere već osposobila i letačko i zemaljsko osoblje i da će te letelice, posle neophodnih proba, biti uvedene u redovnu upotrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track