VUČIĆ ODRŽAO PREDAVANJE NA UNIVERZITETU U ASTANI: Studenti iz Kazahstana, dođite u Srbiju!
Foto: Marina Lopičić

Prijateljski odnosi dve zemlje

VUČIĆ ODRŽAO PREDAVANJE NA UNIVERZITETU U ASTANI: Studenti iz Kazahstana, dođite u Srbiju!

Društvo -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kazahstanu, održao je danas predavanje studentima na Univerzitetu Nazarbajev u Astani, te poručio da su zemlje istočne Evrope te koje danas imaju najveći privredni rast i pokazale da se radi o regionu koji može brzo da se prilagodi raznim situacijama.

Srpski premijer je poručio da u Evropi danas najveći privredni rast imaju upravo zemlje istočne Evrope, ne zapadne, i naglasio da to pokazuje da postoji veliki potencijal.

"Danas sam sa predsednikom i premijerom Kazahstana o tome razgovarao, o našem izvozu, trgovinskoj razmeni bescarinskoj, jer će to doneti mnogo dobrih stvari za obe zemlje. U današnjem svetu sve se menja. Zemlje, na koje niko nije računao pre dvadesetak godina sada postaju važnije. Treba zato da radimo na povezivanju, vidimo kako možemo da stvorimo bolji svet“, naveo je srpski premijer i pozvao kazahstanske studente da posete Srbiju.

Vučić je studentima pričao o Srbiji i upoznao ih sa promenama koje su sprovedene u zemlji u poslednjih pet godina.

Istakao je da Srbija postaje sve zanimljivija stranim investitorima, da je na evropskom putu, ali i da je zadržala dobre veze sa Rusijom.

PREMIJER NASTAVLJA POSETU KAZAHSTANU: Vučić sa predsednikom Nazarbajevim o izvozu Fijata

On je naglasio da je Srbija sa Kazahstanom uspostvila odlicne prijateljske odnose i izneo svoja zapazanja o gradu Astana i onome sto su Kazahstanski predsednik i vlada uradili u Kazahstanu.

Srbija je, kazao je, konacno spremna da se menja, da su različiti pristupi svetu nešto što je u današnjem normalno.

"Cenimo težak rad, obrazovane ljude, nove tehnologije, četvrtu industrijsku revoluciju...to je ono čemu treba da težimo kako bi i sebi i budućim generacijama stvorili najbolje uslove“, uveren je premijer Srbije.

On je ukazao da je Srbija kroz istoriju učestvovala u svim ratovima, da nijedan nije proputila, a da je sada vreme kad treba da se koncentriše na svoju budućnost, rast BDP-a, privredni rast, ljudske resurse, koji su sjajni, jer imamo mlade talentovane ljude, posebno u IT industriji, novim tehnologijama.

PREMIJER SRBIJE U KAZAHSTANU: Vučić sa Sagintajevom obišao banku koju je izgradio Energoprojekt

„Velika je borba da ih zadržimo i da im stvorimo dobre uslove za rad", kazao je Vučić.

Premijer je naglasio da je Srbija do 2012.godine imala rast javnog duga, lošu ekonomsku situaciju, ali je od 2012.godine Vlada Srbije počela da sprovodi teške reforme, kreira novi ekonomski program, usvaja mnogo važnih zakona, sprovodi mere fiskalne konolidacije.

„Na taj način smo uspeli da smanjimo budžetski deficit, da imamo privredni rast zasnovan na stranim diektnim investicijama i izvozu, a sledeće godine imaćemo i porast potrošnje. Ove godine povećavamo penzije i plate u javnom sektoru", ukazao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track