VUČIĆ: Zdravstvo dižemo iz mrtvih, dve milijarde za normalno lečenje građana
Foto: Stefan Jokić

Premijer obelodanio velike planove za 2017. godinu

VUČIĆ: Zdravstvo dižemo iz mrtvih, dve milijarde za normalno lečenje građana

Društvo -

Ulaganja će biti najveća od Drugog svetskog rata, Srbija će dobiti sajber-nož za lečenje tumora, tri angiosale, a biće gotov i Klinički centar u Nišu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će poboljšanje stanja u srpskom zdravstvu biti ključna tema u 2017, jer će ulaganja biti najveća od Drugog svetskog rata. Kako je naglasio, ovogodišnji planovi za zdravstvo su impresivni, pa će Srbija, između ostalog, dobiti sajber-nož, tri angiosale, a za dva meseca biće završen i Klinički centar u Nišu.- Vlada je za Klinički centar u Nišu izdvojila 35 miliona za građevinske radove, plus 15 miliona evra za opremanje. Najmodernija izgradnja, najmodernija oprema, 50 miliona evra za jedan izvanredno, moderno opremljeni klinički centar u Nišu - objašnjava premijer.Vučić je najavio da će ove godine početi izgradnja potpuno novih kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Taksativno je nabrojao konkretna ulaganja, pa će tako zgrada Kliničkog centra u Beogradu s opremanjem koštati 122 miliona evra (92 miliona za građevinske radove i 30 miliona za opremanje), u Novom Sadu će u aprilu biti uloženo 36,2 miliona evra za građevinske radove i 15 miliona za opremu, a u septembru će u kragujevački klinički centar biti uloženo 29 miliona evra za građevinske radove i 15 miliona za opremanje.- Tako nešto nismo uradili prethodnih 70 godina - naglasio je on i dodao da država najveći deo budžeta odvaja za zdravstvo - oko dve milijarde evra.

On je podsetio da je prethodne godine nabavljeno 85 ambulantnih vozila, obnovljeno 140 domova zdravlja, kupljeni su gama-noževi, obezbeđen besplatan epidural za porodilje u celoj Srbiji, nabavljeno je četiri akceleratora, a planirana je nabavka još osam. Plan je i da se nabavi još devet skenera, dve magnetne rezonance i 10 rendgen aparata.

Vučić je najavio da će biti rekonstruisana dečja bolnica u Tiršovoj, za šta će biti izdvojeno pet miliona evra, ali će biti izgrađena još jedna zgrada - Tiršova 2, u šta će biti uloženo 52 miliona evra.

Za lečenje dece obolele od retkih bolest izdvojena je 1,1 milijarda dinara.- Ovaj novac nije dovoljan za lečenje sve dece, ali je korak od sedam milja u odnosu na 2012. godinu, kad je za te svrhe bilo izdvojeno 130 miliona dinara - napomenuo je premijer.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) VUČIĆ: Skandal sa računima za struju se ne sme ponoviti, vratićemo građanima novac!

BRLJOTINA O velikim računima za decembarEPS NAPRAVIO SKANDAL, VRATIĆE NOVACVučić je otkrio da je juče od v.d. direktora EPS Milorada Grčića hitno tražio objašnjenje za skandalozne račune za struju, koje su neki građani dobili prethodnih dana.- Primio sam 104 pisma građana koji su mi poslali svoje uvećane račune za decembar. Moguće je da računi budu uvećani za pet ili 10 odsto, ali je nemoguće da budu uvećani za 100 ili 150 odsto. Grčić je upozoren i danas će upoznati javnost o merama EPS. Građanima koji su već platili uvećane račune biće vraćen novac. Nadležni će sprovesti istragu i taj skandal neće da se ponovi - naglasio je Vučić.Grčić se juče izvinio građanima zbog greške i obećao kraj istrage za nekoliko dana.Inače, kako saznajemo, nekoliko direktora i rukovodilaca u centrali EPS u Beogradu zaduženih za distribuciju struje biće smenjeno zbog ove greške.

O predsedničkim izborimaPOJEDINI VEĆ POTROŠILI MILIONE EVRAZa Vučića su Šešelj, Jeremić i Janković favoriti na predsedničkim izborima.- Mi ćemo pokušati da im se suprotstavimo - rekao je Vučić na Šešeljevu opasku da bi mu njegova kandidatura smanjila šanse za pobedu.Premijer je rekao i da su pojedini potencijalni kandidati već potrošili više od milion evra na kampanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track