ZA MATURU ČAK 700 EVRA Roditelji: To je otimanje para!

Deru za ispit zrelosti: Potrebno više od prosečne plate

ZA MATURU ČAK 700 EVRA Roditelji: To je otimanje para!

Društvo -

U osnovni trošak uračunata je proslava od 7.500 dinara, a obuhvata švedski sto i sokove

Roditelj maturanta radi više od mesec dana da bi detetu obezbedio matursku proslavu.Naime, prosečna plata u Srbiji je 49.249 dinara, a roditelji za sve troškove mature treba da izdvoje mnogo više od jedne mesečne zarade.Prema našoj računici, ako se devojke opredele za najjeftiniju varijantu, moraju da odvoje oko 13.000, dok će im za najskuplje odevne kombinacije biti potrebno neverovatnih 76.500 dinara.

Ovde nije uračunata cena maturske proslave u restoranu, koja povećava trošak za dodatnih desetak hiljada dinara.I dok van Beograda proslave koštaju oko 3.500 dinara, cene u prestonici kreću se do 7.500 dinara.Različite ceneU cenu je uračunat ulaz na proslavu, švedski sto i bezalkoholna pića. Oni koji budu želeli da popiju čašicu alkohola, moraće to posebno da plate, kao i fotografije, koje su od 150-300 dinara. Ukoliko uzmemo u obzir to da će mnogi od njih nakon zvanične proslave slavlje nastaviti u kafani ili klubu, to znači da će im za te potrebe trebati još novca, kao i za taksi. Najjeftinija varijanta za mladiće je 12.500, dok najskuplja varijanta garderobe za mladiće može dostići i cenu od 49.500 dinara.Ogroman trošakSaša Milošević, čija će ćerka matursko veče proslaviti u „Hajatu“, ističe da prosečna plata u Srbiji ne može da pokrpi sve troškove mature.- Bez 500 evra nema šanse da se prođe. Moja ćerka je odličan đak i zaslužila je da joj obezbedim to veče. U „Hajatu“ je cena maturske večeri 7.500 dinara, a imaju piće dobrodošlice i meze. To je otimanje para. Na sve to treba dete i da obučete. Pa, ne da je skupo, preskupo je - zaključuje ova majka.

Nije sve tako crno„DOBRE VILE“ DELE HALJINE BESPLATNODa dobre vile ipak postoje pokazale su mnoge devojke širom Srbije i regiona. Naime, radio-voditeljke Ana Milanković i Vesna Zakonović došle su na ideju da naprave akciju koju su nazvale „Dobre vile i maturske haljine“. One su na istoimenoj Fejsbuk stranici pozvale sve devojke koje žele da svoje jednom nošene svečane haljine poklone maturantkinjama koje nemaju novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track