ZABORAVLJENI HEROJI ALBANSKE GOLGOTE: Nedovršena spomen-kosturnica na Vidu!
Foto: Jelena S. Spasić

Sramota: Skadar na grčkom ostrvu

ZABORAVLJENI HEROJI ALBANSKE GOLGOTE: Nedovršena spomen-kosturnica na Vidu!

Društvo -
I sto godina posle povlačenja preko Albanije i preseljenja srpske države na Krf, mauzolej posvećen junacima nema dva srpska vojnika od bronze koja su predviđena projektom Krasnova

BEOGRAD - Spomen-kosturnica na ostrvu Vido, u kojoj počivaju junaci stradali na Krfu nakon što su peške prešli Albaniju u Prvom svetskom ratu i koja je simbol srpske golgote, ni sto godina od neviđene tragedije jednog naroda nije završena!Država Srbija nijednom nije ni pomislila da napravi statue dva srpska vojnika koji bi trebalo da stoje na ulazu u mauzolej i simbolično čuvaju ratnike čiji su ostaci u spomen-kosturnici i hiljade onih koji su pokoj našli u „plavoj grobnici“ na dnu Jonskog mora.Projekat za spomen-kosturnicu izradio je čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, a gradnja je počela 1939. Iako ju je zaustavio Drugi svetski rat, potonjih 70 godina mira nije bilo dovoljno Srbiji da se bar završetkom tog spomenika oduži slavnim precima.

Nerealizovana ideja... Crtež Nikolaja Krasnova za spomen-kosturnicu
Nerealizovana ideja... Crtež Nikolaja Krasnova za spomen-kosturnicu

Stopirao je rat

- Kad je reč o dve statue koje su bile predviđene projektom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa izradom se stalo zbog nedostatka novca i finansijske krize, ali kad država bude mogla da odvoji finansijska sredstva, projekat postavljanja statua biće realizovan - rečeno je Kuriru u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje nas je za sve ostalo uputilo na Zavod.Visina 3,5 metaraDa državi nijednom nije ni palo na pamet, a kamoli da je pokušala da izradi i postavi te dve statue, jasno je iz odgovora Zavoda.- Jula 2009. obradio nam se Dragoljub Jurišić, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, tražeći izdavanje konzervatorskih uslova za postavljanje skulptura, čiju izradu i postavljanje bi finansirao sponzor tvog društva - kažu u Zavodu na naše pitanje da li je i kada bilo inicijative da spomen-kosturnica bude završena.
Jeziva smrt... Mnogi su umirali u snegu prilikom povlačenja preko Albanije
Jeziva smrt... Mnogi su umirali u snegu prilikom povlačenja preko Albanije

Potencijalni investitor je predložio da visina skulpture bude 1,85 metara, a Zavod je, na osnovu zaključaka Komisije u oblasti zaštite kulturnih dobara od izuzetnog značaja i dobara srpskog porekla u inostranstvu Ministarstva kulture, doneo rešenje da ona treba da bude 3,5 metara, kako je i projektovao Krasnov. Jurišić im se više nije obraćao.

Originalni projekatDVE STATUE 200.000 EVRAInvestitor je procenio da bi statua vojnika od 3,5 metara koštala oko 100.000 evra, koliko i dve od po 1,85 - rekao je za Kurir Dragoljub Jurišić, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, dok u Zavodu navode da nisu određivali koliko bi sve koštalo jer postupak te 2009. nije nastavljen.

Poštovani čitaoci, obaveštavamo vas da će akcija prikupljanja sredstava za završetak spomen kosturnice na Vidu uskoro biti i zvanično pokrenuta. O svemu ćete biti blagovremeno obavešteni. Hvala na pomoći.

Vaš Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track