ZARAŽENI MIGRANTI POBEGLI IZ KARANTINA: Da li tuberkuloza preti Srbiji?

Rizik

ZARAŽENI MIGRANTI POBEGLI IZ KARANTINA: Da li tuberkuloza preti Srbiji?

Društvo -
Niko nema pravo da na silu drži izbeglice u medicinskim ustanovama, ali stručnjaci smatraju da postoji rizik od širenja zaraza

SOKOBANJA - Nekoliko migranata obolelih od tuberkuloze koje su naše zdravstvene vlasti smestile u Specijalnu bolnicu ”Ozren”, nedaleko od Sokobanje, pobeglo je iz te zdravstvene ustanove.

Prema saznanjima, pobegla su četvorica migranata, iako je njihovo zdravstveno stanje duži vremenski period zahtevalo konstantnu medicinsku negu u toj ustanovi koja je, između ostalog, specijalizovana i za lečenje tuberkuloze. Takođe, oni su potencijalni prenosioci bolesti na druge ljude.

"Naši zdravstveni radnici učinili su sve da im se pruži sva neophodna medicinska pomoć, kako zbog njih tako i zbog ostalih migranata, da se tuberkuloza ne bi širila. Smestili su ih na ”Ozren”, gde su lekari sve preduzeli zarad njihovog lečenja. Međutim, iako je njihovo zdravlje ozbiljno narušeno, oni su napustili lečenje na svoju ruku, što, istina, niko nema pravo da im zabrani, ali postoji rizik širenja obolelih", navodi izvor iz zdravstvenih krugova.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz Specijalne bolnice za plućne, očne bolesti i tuberkulozu ”Ozren”, tvrde da su imali samo jednog migranta koji je oboleo od tuberkuloze, a koji je samoinicijativno prekinuo lečenje.

"Radi se o Pakistancu koji je kod nas dovezen iz Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu. Imao je senzitivnu tuberkulozu. Posle mesec-dva odlučio je da napusti bolnicu. Mi nemamo pravo nikoga na silu da zadržavamo", rekli su iz ”Ozrena”.

Kako navode stručnjaci, ovakve stvari ne bi iziskivale nikakvu paniku da tubekuloza nije infektivna bolest koja se lako prenosi i najbrže širi u kolektivima, a migranti su obično u takvom okruženju. Tatjana Radosavljević, primarijus doktor medicinskih nauka, pneumofizilog podseća da se ova zarazna bolest prenosi kapljičinim putem, ako neko kašlje, kija, govori, pljuje, pa čak i kada peva.

Tuberkouloza se može preneti kijanjem, kašljanjem pa čak i pevanjem, Foto: Printscreen/RTS
Tuberkouloza se može preneti kijanjem, kašljanjem pa čak i pevanjem, Foto: Printscreen/RTS

"Tokom kijanja može da se izbaci i do 40.000 tih kapi. Senzitivna tuberkuloza leči se šest meseci, na sreću, ona nije najveći problem, već je to multirezistentna koja ne reaguje na bar dva leka, i superrezistentna koja je blizu neizlečive", objašnjava Radosavljevićeva, a pišu "Naše novine".

Na pitanje koliko je opasno to što su migranti prekinuli lečenje, Tatjana je odgovorila:"Oni dolaze iz mesta u kojima ne znamo da li su uopšte vakcinisani, a svaki prekid lečenja može dovesti do multirezistentne tuberkuloze. Takođe, to je vrlo opasno jer je u zatvorenom smeštaju obolevanje veće. Primera radi, stopa obolevanja od TBC u zatvorima veća je nego u opštoj populaciji.Kako pišu ”Naše novine”, među migrantima koji borave u Srbiji registrovana je i malarija. Njome se nisu zarazili kod nas, već su je doneli iz svojih krajeva, a na sreću niko ko je hospitalizovan, nije u životnoj opasnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track