ZATVOREN HORGOŠ: Nema ulaska vozila u Mađarsku zbog bekstva migranata!
Foto: Nebojsa Mandic

Napeto na komšijskoj granici

ZATVOREN HORGOŠ: Nema ulaska vozila u Mađarsku zbog bekstva migranata!

Društvo -
Policija je navela da je privremeno i delimično zatvorila granični prelaz Reske-Horgoš sa Srbijom, odnosno zatvoren je za vozila koja ulaze u Mađarsku, jer je 300 migranata pobeglo jutros iz izbegličkog centra

BUDIMPEŠTA - Oko 300 migranata pobeglo je jutros iz mađarskog izbegličkog centra na granici sa Srbijom kod mesta Reske, saopštila je mađarska policija zbog čega je privremeno i delimično zatvoren taj granični prelaz sa Srbijom, Horgoš sa srpske strane.

"Prema proceni oko 300 ilegalnih migranata prešlo je ogradu centra za prihvat migranata u Reskeu u 11.30, u dva talasa, i otrčali su prema autoputu M5", navela je mađarska policija u saopštenju i dodala da su "preduzete mere za njihovo privođenje".

Policija je navela da je delimično zatvorila granični prelaz Reske-Horgoš sa Srbijom, odnosno zatvoren je za vozila koja ulaze u Mađarsku, "da bi se izbegli nesrećni slučajevi". Policija je navela da je određen alternativni put.

U prihvatnom centru u Reskeu nalazi se oko 1.500 migranata, od kojih je većina privedena po prelasku srpsko-mađaske granice, jedne od glavnih tranzitnih ruta u centralnoj Evropi. Migranti se tu zadržavaju dok se ne registruju i onda se upućuju u druge centre.

U Mađarskoj vlada napeta situacija zbog izbeglica, gde sve veći broj njih pokušava da pobegne od policije da ih ne bi registrovali u toj zemlji, čime se dovode u pitanje njihove šanse da dobiju azil u Nemačkoj, navodi agencija Frans pres.

Hiljade migranata čeka vozove za zapadnu Evropu na železničkoj stanici u Budimpešti, a njih oko 500 odbija da izađe iz voza blokiranog 40 kilometara od mađarske prestonice, odakle policija želi da ih odvede u obližnji prihvatni centar.

Đurašković: Mere Mađarske menjaju mašrutu izbeglicaNačelnik Odeljenja u Upravi granične policije Mitar Đurašković izjavio je danas da najavljeno pojačanje granice sa mađarske strane nije ništa novo, te da to može uticati na promenu maršrute kojom izbeglice sa Bliskog istoka idu prema Zapadu. Djurašković kaže da izbeglice bi u tom slučaju mogle da krenu iz Istanbula prema Bugarskoj, Grčkoj, ili iz Grčke prema Albaniji, pa dalje do zemalja Evropske unije. Mađarski premijer Viktor Orban najavio je juče u telefonskom razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem da njegova zemlja priprema zakone koji će od 15. septembra omogućiti prisustvo i policije i vojske na granici sa Srbijom. On je za RTS rekao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da sarađuje sa mađarskim kolegama, ali i sa onima iz Austrije, Nemačke, Makedonije.

"Učestvujemo u zajedničkim operacijama Fronteksa, sarađujemo sa Evropolom i u tom smislu preduzimamo sve što je u skladu sa aktuelnom sitacijom - i humanitarno i zdravstveno, ne samo u bezbednosnom smislu", rekao je Đurašković. Važno je, kaže, da je Srbia formirala radnu grupu za rešavanje problema mešovitih migracija, ali i da je potrebno pronaći zajedničko rešenje na nivou EU u čemu će Srbija učestvovati. Napomenuo je i da je od početka godine do 1. septembra MUP napisao 587 krivičnih prijava zbog nedozvoljenog prelaska granice i krijumčarenja ljudi. Prijave se odnose na više od 800 ljudi koji se sumnjiče za krivično delo kojim je obuhvaćeno više od 5.000 migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track