ZAVRŠENA ISTRAGA: Ognjanovići za sebe uzeli 110.000 dolara?!
Foto: Nebojša Mandić

Otkrivamo: Izveštaj radne grupe o slučaju prikupljanja pomoći za Tijanu

ZAVRŠENA ISTRAGA: Ognjanovići za sebe uzeli 110.000 dolara?!

Društvo -
Policija ima saznanja koja upućuju na to da su roditelji devojčice ipak izvršili krivično delo prevare. Postoje indicije da su na dva računa - u Srpskoj i Dž. P. Morgan Čejs banci u SAD - položili novac prikupljen za Tijanu koji su zadržali za sebe

BEOGRAD - Radna grupa MUP Srbije, posle šest meseci otkako je formirana, završila je istragu u slučaju Nebojše i Jelene Ognjanović i prikupljanja novca za lečenje njihove sada pokojne ćerke Tijane, a sva dokumentacija prosleđena je Višem tužilaštvu, saznaje Kurir.

Prema izveštaju radne grupe, postoji više dokaza koji upućuju na to da su Ognjanovići izvršili krivično delo prevare. Oni su, naime, na dva računa u Srpskoj banci i banci Dž. P. Morgan Čejs u SAD položili novac, za koji se pretpostavlja da je deo sredstava koja su prikupljena u humanitarnoj akciji, a koji su zadržali za sebe.- Kad ih je policija saslušavala, tvrdili su da postoji samo račun u Komercijalnoj banci. Negirali su da su otvarali druge račune, a istraga je utvrdila upravo suprotno - da je Ognjanović otvorio dva računa, jedan u Srpskoj banci, gde je uplatio 7.400 evra, i drugi u banci Dž. P. Morgan Čejs, u kojoj je uplaćeno 100.000 dolara. Jelena je posle smrti ćerke Tijane 100.000 dolara s računa u američkoj banci prebacila na račun svog supruga otvorenog na račun u Srpskoj banci a. d. - otkriva izvor Kurira i dodaje da je na računu u banci u SAD pre uplate od 100.000 dolara već bilo 18.000 dolara. Posle Tijanine smrti i pre njihovog povratka u Beograd sa istog računa podigli su 18.414 dolara.Tokovi novcaU izveštaju radne grupe napominje se da u ostavinskoj raspravi o nasleđenoj imovini koja je vođena pred Prvim osnovnim sudom 100.000 dolara i 7.400 evra nikad nisu pomenuti jer je postojala namera bračnog para Ognjanović da ih zadrži za sebe.- Sumnja se da su roditelji znali da će pažnja i javnosti i policije biti usmerena na 1.670.48 evra iz Komercijalne banke, dok su na saslušanju u policiji negirali da postoji više računa, već samo jedan namenski - detalji su iz izveštaja radne grupe.Ministar zdravlja Zlatibor Lončar o novim detaljima iz istrage o tokovima novca prikupljenog za Tijanino lečenje samo je kratko prokomentarisao da je to jedna velika sramota.

Zlatibor Lončar: Sramota. Ne bih ništa osim toga rekao
Zlatibor Lončar: Sramota. Ne bih ništa osim toga rekao

Na potezu tužilaštvo- Ne bih ništa više od toga rekao, osim sramota - kaže Lončar.U MUP Srbije potvrđeno je da je radna grupa završila izveštaj i da je sva dokumentacija prosleđena Višem tužilaštvu u Beogradu. Sada je na tužilaštvu da utvrdi da li na osnovu policijske dokumentacije ima osnova za pokretanje zvanične istrage i eventualno podizanje optužnice, gde bi tačku na ovaj slučaj na kraju ipak dao sud.Kurir je uputio pitanja Višem tužilaštvu da li će na osnovu izveštaja radne grupe biti pokrenut krivični postupak. Do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.Ni Nebojša ni Jelena Ognjanović juče nisu odgovarali na brojne pozive Kurira. Podsetimo, oni su s novinarima Kurira kontaktirali samo dok je prikupljan novac za lečenje njihove ćerke.Na slučaj bolesti Tijane Ognjanović prvi je ukazao glumac Sergej Trifunović, koji se u toku rijaliti šoua „Veliki brat“ pojavio s transparentom i tražio od gledalaca da izdvoje novac da se ne bi ponovio slučaj Danice Ćirković (24) iz Kragujevca, koja je umrla čekajući transplantaciju srca. U velikoj humanitarnoj kampanji koju je Kurir na sve moguće načine podržao za kratko vreme skupljen je ogroman novac. Tijana je otišla na lečenje u SAD, ali je posle 28 dana provedenih u bolnici u Hjustonu nažalost preminula.Ognjanovići su tri meseca nakon smrti ćerke odbijali brojne apele da prebace novac za lečenje druge bolesne dece. Posle brojnih napisa u medijima, beogradska policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, vršila je provere u vezi s humanitarnom akcijom prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Tijane. Obavljeni su razgovori s roditeljima Tijane Ognjanović u svojstvu građana. Onjanovići nikad nisu hteli da dostave novac, već su sa Institutom za majku i dete potpisali ugovor po kome su se obavezali da pomognu dečjoj klinici u nabavci medicinske opreme.

Otac male AnastasijeNJIH NE TREBA NI KOMENTARISATIAlen Janković, otac Anastasije (11), koja ima tumor na mozgu, kaže da postupak bračnog para Ognjanović više ne treba komentarisati.- Njihov postupak više ne treba ni komentarisati. Ja sam još onda rekao da je odmah trebalo da proslede novac nekom bolesnom detetu, a oni su samo ćutali. Vidite li kako je Saša Savić, otac male Une, sav preostali novac uplatio na račun fonda. To je za svaku pohvalu.

Hoće da im veruju na rečNISU DOSTAVILI BROJ RAČUNA ZA TROŠKOVE U HJUSTONUTokom akcije ukupno su uplaćena 2.636.804 evra u Komercijalnoj banci. Ukupno 1.112.609,30 dolara uplaćeno je na račun bolnice u Hjustonu. Novac je uplaćen u tri tranše. Prva u iznosu od 500.000 dolara, i to 3. aprila 2013. godine, zatim tri nedelje nakon Tijanine smrti 576.855 dolara i dodatna 35.753 dolara.Prema izveštaju radne grupe, ne postoji nikakav dokaz da je novac uplaćen na račun bolnice jer je uplata izvršena samo na osnovu faksa.

Kurir prvi pisao o slučaju
Kurir prvi pisao o slučaju

Sergej TrifunovićMUKA MI JE VIŠE OD CELE PRIČEGlumac Sergej Trifunović, koji je, podsetimo, prvi alarmirao srpsku javnost da se krene u prikupljanje novca za lečenje Tijane Ognjanović, za Kurir kaže da slučajem sada treba da se bave policija i tužilaštvo.- Muka mi je više od cele priče. Više puta sam rekao šta sam imao. Možda i više nego što sam hteo i što je trebalo. Neka se time bave policija i tužilaštvo. Moja namera je uvek bila iskrena - rekao je Trifunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track