ŽIVOTNA ISPOVEST NAJSTARIJE SRPKINJE: Ispratila kralja, Tita i Karadžića!
Foto: Dragana Udovičić

EKSKLUZIVNO

ŽIVOTNA ISPOVEST NAJSTARIJE SRPKINJE: Ispratila kralja, Tita i Karadžića!

Društvo -
Bojana Bojović ima 105 godina, živi u selu nadomak Zvornika, bila je svedok smenjivanja brojnih vlasti, sahranila sina i dva supruga, preživela šlog i bedu. Jedno dete je čak htela da baci u Drinu kako bi ga „spasla“ gladi i hladnoće

BEOGRAD - Bojana Bojović iz mesta Vilčevići u Republici Srpskoj, sela nadomak Zvornika, blizu granice sa Srbijom, nedavno je napunila 105 godina. Ova najstarija Srpkinja sahranila je sina i dva supruga, a tokom njenog života država u kojoj živi više puta menjala je ime i granice.Baka Bojana ispratila je sa vlasti i mnoge vladare, od kralja Petra I Karađorđevića, preko Josipa Broza Tita i Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske. Dve godine nakon njenog rođenja austrijski car Franc Jozef I anektirao je Bosnu i Hercegovinu, pa je tako živela i u Austrougarskoj.

Udala se sa 16 godina- Svašta sam preživela i mnogo sam propatila. Tri puta me je zadesio rat, ne daj bože nikome. Više puta sam bežala, nisam imala da jedem, vodu da pijem, nisam imala ništa - priča baka Bojana. Udala se sa 16 godina, a prvog sina Miladina rodila je sa svega 18.- Udala sam se iz ljubavi, đavo me odneo. Mnogo sam volela Peru, pa sam za njega i pobegla. Međutim, to su bila teška vremena. Mnogo se gladovalo. Obolela sam od tifusa, sva kosa mi je opala. Potom se razboleo i Miladin. Umro je sa tri godine - priseća se kroz suze.Kaže da su joj tokom Drugog svetskog rata ustaše zapalile kuću, u kojoj je živela s roditeljima i osmoro braće i sestara.- Svi su izgoreli i pomrli, preživeli smo samo ja, moj otac i najstariji brat. Za srpsku Novu godinu 1943. poginuo je i moj prvi muž Pero. Dovukli su mi ga mrtvog i smrznutog, dok mi je sin Čedo od tri meseca bio u naručju. Nakon toga smo se dali u beg. Nismo više znali gde da bežimo i da se krijemo. U jednom trenutku sam čak malog Čedu htela da bacim u Drinu, nek mi Bog oprosti. Bilo mu je hladno, nisam imala gde da ga okupam, povijem, bili smo previše gladni. Želela sam da ga spasem muke. Otac me je sprečio u tome - priča uznemireno baka. Do kraja rata krila se u starom mlinu. Pred kraj je upoznala drugog muža Dimisija, koji je umro pre nekoliko godina.Baka Bojana se šlogirala pre 25 godina, desna strana tela joj je oduzeta, a sedam meseci nije ustala iz postelje.Ima 11 praunučadiOna kaže da ne zna šta ju je toliko dugo održalo u životu.- Videla sam mrtve, ranjene, gladne. Ceo život sam gladovala, jela zelje i delila parče hleba. I tako je bilo u svim vremenima, bez obzira na to ko je bio na vlasti. Ali lep je život kad imate porodicu, kad ste srećni s onim što imate i ne žalite za onim što nemate - kaže Bojana koja ima troje dece, 12 unučadi i 11 praunučadi.

O Bojani brinu sin i snaja... Čedomir i Dragica Bojović
O Bojani brinu sin i snaja... Čedomir i Dragica Bojović

JAČA I OD BOMBIRatovi koje je preživela- Prvi svetski rat - Drugi svetski rat - Rat u Bosni

IZMENA GRANICAZEMLJE U KOJIMA JE ŽIVELA- Austrougarska (1908-1918)- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929)- Kraljevina Jugoslavija (1929-1945)- Federativna Narodna Republika Jugoslavija - FNRJ (1945-1963)- Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija - SFRJ (1963-1992)- Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) (1992-)

VLADARI ZEMALJA U KOJIMA JE ŽIVELAOD JOZEFA I DO POPLAŠENOG- Franc Jozef I- kralj Petar I Karađorđević- Aleksandar I Karađorđević- kralj Petar II Karađorđević- Josip Broz Tito- Radovan Karadžić- Biljana Plavšić- Nikola Poplašen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track