7 stvari koje treba da uradite ako ste nezaposleni
Foto: Promo

7 stvari koje treba da uradite ako ste nezaposleni

Edukacija -

Ako ste nezaposleni i brinete da li ćete i kada uspeti da pronađete posao, možda bi, umesto što strepite za svoju karijeru, trebalo da promenite perspektivu i koncentrišete se na druge stvari.

Stručnjaci sa CareerBuildera ispitali su preko 3 hiljade poslodavaca kako bi pronašli odgovore koji će pomoći onima u potrazi za poslom da poboljšaju svoje šanse za zaposlenje. Ovo su neki od predloga.

Pratite novosti u svojoj oblasti poslovanja

Uvrstite pretrage oglasa u svoju dnevnu rutinu kako biste bili sigurni da nećete propustiti onaj koji vam može doneti zaposlenje. Osim praćenja oglasa, povežite se sa kompanijama u kojima biste voleli da radite putem društvenih kanala da biste uvek bili u toku sa novostima u njihovom poslovanju.

Regruteri u kompanijama često imaju baze zainteresovanih kandidata koje pozivaju kada se pojavi potreba za pozicijama koje odgovaraju njihovim kvalifikacijama. Zato, budite slobodni da pošaljete svoju biografiju i bez otvorenog konkursa i tako povećate svoje šanse za zaposlenje.

Koristite ključne reči u svom CV-ju

Prilikom pregledanja prijava, regruteri u proseku provedu samo 6 sekundi gledajući jedan CV. Da biste za tako kratko vreme privukli pažnju menadžera zaduženog za zapošljavanje, u svojoj radnoj biografiji morate naglasiti ključne reči koje oslikavaju ono što poslodavac traži.

Pre nego što sledeći put pošaljete svoju prijavu, pogledajte dobro opise u oglasu. Vidite šta je to što je poslodavac naglasio, a onda u svom CV-ju stavite akcenat upravo na svoje kvalifikacije koje odgovaraju traženom.

Iskoristite slobodno vreme da unapredite svoje kvalifikacije

Najveća zamka u koju često upadaju oni koji ne mogu da pronađu posao jeste to što se, mimo pukog apliciranja na oglase koje sporadično pronađu, ne bave unapređenjem svojih veština. To što ste nezaposleni omogućava vam idealan trenutak da usvojite nova znanja koja će vam doneti čak i bolji posao nego što ste se nadali.

Izaberite neke od najtraženijih veština koje vam mogu doneti profitabilna radna mesta; potražite kurseve koji bi vas mogli zainteresovati, bilo da je to učenje stranog jezika ili kurs programiranja MySQL baze. Na taj način, ne samo da ćete obogatiti svoj CV nego ćete i proširiti opseg poslova koje možete raditi, a neki od njih mogu vam doneti visoku zaradu.

Proširite svoje kontakte

Ako vaš CV regruteru preda neko ko je zaposlen u kompaniji u kojoj aplicirate za posao, šanse da budete izabrani značajno se povećavaju. Zato se potrudite da razvijete svoju mrežu kontakata koja će vam pomoći da okončate svoje dane nezaposlenosti. Umrežite se sa kolegama putem društvenih mreža, foruma ili profesionalnih organizacija i steknite kontakte koji će vas povezati sa poslovnom sferom u kojoj želite da se ostvarite.

Pokrenite blog

Profesionalni blog je sjajan način da promovišete sebe. Možete ga pokrenuti potpuno besplatno i podeliti znanje koje posedujete iz oblasti u kojoj ste stručni. Tako ćete dokazati svoje kvalifikacije i izdvojiti se od ostalih kandidata već pri prvom narednom razgovoru za posao. Osim stručnosti, pokazaćete i da ste strastveni i posvećeni kad je reč o vašoj profesiji, kao i da imate inicijativu, što su osobine koje bi trebalo da odlikuju svakog ko teži profitabilnoj karijeri.

Volontirajte

Više od polovine poslodavaca, tačnije 60% njih, tvrdi da više ceni kandidate za posao koji su nekad obavljali volonterski rad. Kada volontirate, to govori da ste društveno odgovorni i da vam je stalo do drugih osoba, kao i do konkretnih principa koje poštuje organizacija u kojoj ste bili volonter.

Volontiranje ne mora da znači da radite čitav dan za džabe. Volontirati možete i povremeno, koliko vam to obaveze dozvoljavaju, u obližnjoj organizaciji za brigu o starima ili deci, ili gde već želite. Ne samo da ćete se osećati bolje već možete steći važne kontakte i, naravno, raditi na unapređenju svoje radne biografije..

Pokrenite sopstveni biznis

Ako ne možete da pronađete odgovarajući posao, razmislite o tome da sami kreirate radno mesto za sebe. Kako bolje da to učinite nego da pokrenete sopstveni biznis i tako ne samo okončate potragu za poslom, već i uložite u obezbeđivanje izvora profita na dugoročnom planu. Ne zanemarujte ovu opciju misleći da vam je neophodan početni kapital. Za pokretanje biznisa važno je da imate ideju, a zahvaljujući onlajn kanalima tu ideju možete ponuditi široj publici.

Navedene aktivnosti govore poslodavcima da ste ozbiljni u svojoj nameri da pronađete posao, ali i da ste spremni da radite na poboljšanju svojih veština i tako napredujete čak i ako niste zaposleni. Ako možete da vidite šansu dok nemate posao, videćete i rešenje bilo kog problema na budućem radnom mestu, a to je jasan znak da ste najbolji kandidat na sledećem konkursu za posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track