Evo kako nam 3D štampa donosi revoluciju
Foto: Promo

Tehnologija budućnosti je stigla

Evo kako nam 3D štampa donosi revoluciju

Edukacija -

Želite da napravite unikatan komad nakita? Odštampajte ga. Futrolu za mobilni telefon kakvu niko nema? Odštampajte je. Ukusnu čokoladnu tortu? Odštampajte i nju. Kako? Uz pomoć 3D štampača!

Iako zvuči neverovatno, ovakvo nešto mogli biste da imate i u svojoj kući. Zbog visoke cene opreme i materijala, tehnologija štampanja u tri dimenzije nekada je bila dostupna samo velikim kompanijama, međutim, to se promenilo – 3D štampa postaje sve pristupačnija. Vizionari predviđaju da bi u ne tako dalekoj budućnosti svako mogao da ima 3D štampač kojim bi izrađivao stvari koje želi i koje su mu potrebne. Zvuči savršeno, zar ne?

Kako radi 3D štampač?

3D štampa je proces proizvodnje trodimenzionalnih objekata bilo kog oblika na osnovu digitalnog modela. Kako to funkcioniše? Naravno, za početak je potrebno da imate ideju šta biste želeli da štampate. To može da bude bukvalno svaki predmet koji vam padne na pamet.

Najbolje je objasniti na primeru. Recimo da volite nakit i zamislili ste narukvice koje želite da imate. Prvi korak je da ih dizajnirate u nekom od programa za modeliranje ili da jednostavno na internetu pronađete dizajn koji je neko već napravio. Dizajn se zatim šalje u 3D štampač, koji potom „stvara“ željeni predmet. Štampač ga deli na stotine hiljada horizontalnih slojeva i počinje da ih štampa, sloj po sloj. Objekti se kreiraju slaganjem slojeva materijala, a debljina jednog sloja je oko 0,1 milimetar. Emisija „Super nauka”, koja se emituje na Obrazovnoj televiziji eduTV, posvetila je jednu epizodu ovoj revolucionarnoj tehnologiji.

3D štampa ne poznaje granice

Za 3D štampu mogu da se koriste najrazličitiji materijali. Najčešće se upotrebljava posebna vrsta plastike, ali to mogu biti i razne vrste gume, papira ili metala. Ali ni tu se spisak ne završava. Moguće je napraviti i jestive predmete, od šećera i čokolade. Da, dobro ste pročitali – možete odštampati čak i tortu!

Kad pomislimo na 3D štampu, prvo nam na pamet padnu stvari koje nisu velikih dimenzija, međutim, mogućnosti ni tu ne prestaju. Kinezi su još pre nekoliko godina uz pomoć 3D štampača i betona u veoma kratkom roku napravili nekoliko zgrada. Možete li da zamislite da svoju kuću iz snova jednostavno odštampate?

Ipak, najveći i najznačajniji pomak donela je upotreba 3D štampe u medicini, što je donedavno bilo u domenu naučne fantastike. 3D bioštampač „štampa“, odnosno stvara veštačko tkivo koje može da se implementira u ljudski organizam. Veštački implantanti i 3D štampa mogu da se koriste za rekonstrukciju kostiju, tetiva, kože i drugih vrsta tkiva, kao i za kreiranje protetičkih delova tela. Ovo je oblast koja ima neverovatno veliki potencijal i očekuje se da će 3D štampači jednog dana moći da odštampaju kompletne organe.

Televizija za digitalno doba

Jasno je da su 3D štampači doneli pravu revoluciju u digitalnom dobu. Na pragu smo trenutka u kome ćemo moći da odštampamo gotovo sve što poželimo – od ukrasnih figurica do čitavih stambenih objekata. Obrazovna televizija eduTV prati sve tehnološke inovacije, pa ćete tako, osim o 3D štampanju, ovde moći da saznate više i o nanorobotima, virtuelnoj realnosti i automobilima bez vozača, ili da otkrijete kako se prave video-igrice. Mnoge zanimljive teme iz tehnologije, ali i iz mnogih drugih oblasti očekuju vas na ovom, savremeno koncipiranom TV programu, koji možete pratiti na više od 25 kablovskih operatera, kao i preko eduTV Android aplikacije, koja je dostupna besplatno na Google Play Storeu. Budite uvek informisani o najaktuelnijim dešavanjima uz eduTV!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track