Kako da kreirate uspešne video-snimke, reklame i špice (I deo)
Foto: PR

Uradite sami

Kako da kreirate uspešne video-snimke, reklame i špice (I deo)

Edukacija -

Tekst i zvuk su moćni mediji pomoću kojih možete da prenesete svoje poruke. Ali video-prikaz prevazilazi njihovu moć. Video-snimak vam omogućuje da ispričate svoju priču na vizuelno privlačan način koji jednostavno ne može da se poredi s tekstom ili audio-snimcima.

Ogroman uticaj video-snimaka jasno pokazuju i statistike. Istraživanja platforme „Dajrekt marketing“ pokazuju da devet od 10 potrošača gleda barem jedan video-snimak nedeljno. Kompanija „Sisko“ predviđa da će do 2019. godine 80 posto celokupnog digitalnog saobraćaja činiti upravo video-snimci. I „Jutjub“ procenjuje da se svakog minuta na ovu platformu postavlja više od 100 sati video-snimaka.

Uticaj video-snimaka je očigledno dominantan, ali mnogi i dalje ne znaju kako da iskoriste sve njegove potencijale. Jedan od razloga je i to što smatraju da je kreiranje video-prikaza teško, dugotrajno i skupo. Istina, kreiranje dobrog video-spota može da iziskuje resurse, ali i to se menja.

Cene video-opreme opadaju, a tehnologija napreduje. Danas i pomoću kamere pametnog telefona koji imate u džepu možete da proizvedete HD video-snimak, koji će po kvalitetu biti na nivou snimka DSLR aparata. Vi sami možete da proizvedete kompletan video-snimak: od snimanja do obrade.

Postoje brojni alati za montažu koji su svima dostupni. To su samo neki od razloga zbog kojih ne bi trebalo da se plašite da se sami upustite u izradu video-snimka, ako je to vaša želja. Ali kako da se upustite u video-produkciju?

Odgovor na to pitanje, za magazin INC, daje Kaleb Vojcik, profesionalni snimatelj koji proizvodi video-spotove za neke od najvećih brendova. Vojcik se veoma zalaže za „uradite sami“ strategiju i uči ljude kako da stvaraju odlične video-zapise uz male budžete. A tu sposobnost nijedan direktor kompanije ne može da odbije. Uz malo veština i znanja, imaćete pune ruke posla i moći ćete da stvarate reklame, video-prezentacije, korporativne video-snimke i slično.

1. HD kamera u džepu

„DSLR foto-aparati kao što su Canon 5D Mark III, koji koristim, zaista pružaju izvrsnu i kvalitetnu HD sliku“, kaže Vojcik. Ali šta ako niste u mogućnosti da odvojite nekoliko hiljada dolara za ovakav aparat? I to je u redu, jer kvalitetna kamera danas postoji i na pametnim telefonima. A sa svakim novim telefonom rezolucija i slika postaju sve bolje. „Moj ajfon 6S snima video-prikaz u 4K rezoluciji, što je dvostruko veća rezolucija od rezolucije snimaka mog daleko skupljeg Canon 5D Mark III aparata. 4K je sasvim dovoljan kvalitet za većinu namenskih video-snimaka“, navodi Vojcik.

2. Tajna dobrog video-snimka: Dobar zvuk

Možda ne deluje logično, ali mnogi zaboravljaju: jedan od najvažnijih elemenata dobrog video-spota jeste kvalitetan zvuk. Dobar zvuk nije teško, a ni preskupo postići.

„Pomoću dobre ‘bubice’ (mikrofon koji se kači na odeću ili objekat) koja može da se uključi direktno u foto-aparat ili u poseban uređaj za snimanje, možete da snimite odličan zvuk. Time će i ceo vaš video-prikaz da deluje i zvuči profesionalnije“, ističe Vojcik.

3. Rasveta je ono što pravi razliku u slici

Dobra rasveta je izuzetno važna za stvaranje dobrog video-snimka. Ali ako nemate pristup profesionalnoj opremi za rasvetu ili ne možete da je koristite, pošto ste u pokretu, ne treba da brinete. Vojcik kaže da, u nedostatku veštačkih izvora svetlosti, možete da iskoristite prirodne izvore svetla, odnosno sunca.

Budite kreativni s rasvetnim telima koje posedujete na mestu snimanja i iskoristite svaki od njih kako biste osvetlili najvažniji objekat. Takođe možete da postavite svoj DSLR aparat na „high ISO“ (to je postavka koja određuje koliko svetlosti padne na senzor u foto-aparatu) i da prilagodite otvor blende. Ovi postupci mogu znatno da ulepšaju scene snimane u tamnim okruženjima. Pri tome ne morate da brinete o postavljanju nezgrapne rasvetne opreme.

Ako želite da se odmah bacite na učenje video-produkcije, posetite ovaj link. Ili, ako ste dovoljno strpljivi, sačekajte ostale savete u sutrašnjem nastavku ovog teksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track