Kako da kreirate uspešne video-snimke, reklame i špice (II deo)
Foto: PROMO

Uradite sami

Kako da kreirate uspešne video-snimke, reklame i špice (II deo)

Edukacija -

Popularnost video-klipova i potreba za ovom vrstom sadržaja toliko je povećana da se sada i ljudi koji nisu obučeni za produkciju profesionalno bave njom.

U nastavku jučerašnjeg teksta, dostavljamo savete Kaleba Vojcika.

Ovaj profesionalni snimatelj proizvodi video-klipove za neke od najvećih brendova današnjice. Zalaže se za strategiju „uradite sami“ i uči ljude kako da stvaraju odlične video-zapise uz male budžete. Evo njegovih završnih saveta za buduće profesionalce.

4. Zadržite pažnju uz „B-rol“

Jeste li ikada razmišljali o tome zašto video-spot koji vam se sviđa uspeva da zadrži vašu pažnju tako dugo? Jedna od tajni profesionalaca, kaže Kaleb, jeste česta promena scene. Na taj način održavate pažnju gledalaca, pa njihove očne jabučice ostaju zalepljene za ekran.

Vojcik predlaže da koristite "B-rol" snimke. To su kratki video-zapisi i fotografije koji se ubacuju u glavni tok scene. Oni dodaju vizuelnu raznolikost i razbijaju monotoniju scene.

5. Pripovedanje u montaži

Imate gigabajte sirovog video-materijala i šta sad? Sada je vreme da ga uredite, odnosno montirate. Snimanje kvalitetne slike i zvuka je neophodno, ali vam neće značiti ništa bez dobre montaže.

Vojcik navodi primer zvezde Jutjuba Kejsija Nejstata, koji ima više od četiri miliona pratilaca na Jutjubu.

„Kejsi može da priušti montažera kog će da plati, ali on više voli da sam montira svoj materijal, jer smatra da je pripovedanje u montaži“, navodi Vojcik. Iako danas postoje brojne dostupne web stranice na kojima možete sami da uređujete svoj sirovi video-materijal, Vojcik predlaže da ipak naučite neke osnove video-montaže.

„Kada se upoznate sa svim što može da se uradi u procesu montaže, lakše ćete pripremiti i snimanje, jer ćete tačno znati šta može da se popravi u montaži i postprodukciji. Da biste stekli ove veštine, ne morate da idete na akademiju. Danas postoje brojni edukativni programi koji traju kudikamo kraće, jeftiniji su, ali se potrudite da odaberete one koji su usmereni na praktične vežbe“, navodi Vojcik.

Takvi edukativni programi su sada dostupni i kod nas, na školama poput ITAcademy u Beogradu. Na programu Video & Sound Production upoznaćete savremene metode video-montaže, postprodukcije reklama i uvodnih špica, naučićete da kreirate specijalne efekte i video-animacije i to kroz praktične primere.

ITAcademy DesignStudio je mesto na kome ćete za kratko vreme steći veliko iskustvo iz oblasti dizajna, dobiti preporuke od renomiranih kompanija i povezati se s klijentima s kojima ćete nastaviti da sarađujete i u budućnosti. Više o ovom programu možete saznati na ovom linku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track