Kako da pomognete detetu da se spremi za popravni ispit u avgustu?

Popravni nije kraj sveta

Kako da pomognete detetu da se spremi za popravni ispit u avgustu?

Edukacija -

Školska godina je pri kraju, ali nisu svi učenici ovo leto iskoristili samo za odmor. Iako većina osnovaca i srednjoškolaca još uživa u lepom vremenu koje provode na plaži, planini ili nekom bazenu, ima i onih koji poslednje dane raspusta koriste za pripremu popravnog ispita.

Na uspeh deteta u školi utiče mnogo faktora – roditelji, društvo, savremena tehnologija… Ali postoje periodi tokom školovanja u kojima se dete ne snađe onako kako bi trebalo, što se odrazi na njegov uspeh na kraju školske godine.

Prema nedavno sprovedenom istraživanju, oko 1.000 učenika svake godine padne na popravni ispit, i to uglavnom iz matematike, hemije i fizike. Ako se i vaše dete nalazi među njima, uz ove savete možete mu pomoći da bez previše stresa uspešno položi ispit u avgustu.

1. Planirajte unapred

„Ne ostavljaj sve za poslednji čas” je rečenica koju ste verovatno i vi kao mali često slušali od svojih roditelja. Sada su se stvari promenile, pa neretko uhvatite sebe kako baš ovo savetujete svojoj deci.

Izdvojite vreme i sa svojim detetom napravite raspored po kome će učiti za avgustovski ispit. Najbolja opcija je da za svaki dan zajedničkim naporom napravite plan aktivnosti koje će dete poštovati. Učenje u poslednjem trenutku i bubanje noć pred ispit nikada nije bilo rešenje koje donosi uspeh, zato se potrudite da svom detetu usadite navike kojih se možda ni vi niste uvek pridržavali, ali neka to ostane vaša mala tajna.

2. Ne pritiskajte

Nema ništa gore od dosadnih roditelja koji stoje detetu nad glavom i forsiraju ga da uči. Ni vi to niste voleli kada ste bili mali, zašto mislite da će to voleti vaše dete?

Ohrabrujte dete svakodnevno i gurajte ga ka velikim i ambicioznim ciljevima, ali nikada ne preterujte. Kada napravite zajednički plan aktivnosti, trudite se da dete odlučuje na koji način će ga primenjivati. Ako budete svakodnevno zvocali, možete samo pogoršati situaciju. Usmeravajte svoje dete, ali nemojte mu vi organizovati baš svaku aktivnost.

3. Olakšajte detetu učenje uz najmodernije tehnologije

Dosadni odlasci na časove matematike sada su prošlost, jer servisi poput OKmatematike detetu nude onlajn časove za pripremu popravnog ispita sa stručnim profesorima koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo. Umesto da gubite vreme u odvoženju deteta na privatne časove matematike, sada mu jednostavno možete zakazati onlajn čas kom može prisustvovati iz svoje sobe.

Za svaku nedoumicu prilikom rešavanja zadataka vaše dete može konsultovati OK profesora. Nema više striktnih termina u kojima se zakazuju časovi matematike koji ne odgovaraju ni vama ni vašem detetu, jer sada možete rasporediti termine u periodima koji vašem školarcu najviše odgovaraju.

4. Budite pozitivni i prenesite optimizam na svoje dete

Ne pojavljujte se pred detetom nervozni, pogotovo sada, kada se i ono oseća tako, jer ga očekuje polaganje prijemnog ispita. Pokažite detetu koliko vam je stalo do njega i recite mu da ste sigurni u njegov uspeh na popravnom ispitu. Kada shvati koliko ste zapravo uvereni u taj ishod osetiće veliko olakšanje.

S druge strane, ako je vaš školarac previše opterećen zbog onoga što ga očekuje, preokupirajte mu misli – izvedite ga u šetnju, kupite mu sladoled ili vozite bicikl s njim. Odvedite ga na mesta gde škola i popravni ispit nisu glavna tema.

Polaganje popravnog ispita se ozbiljno približilo, zato se potrudite da ove smernice iskoristite na pravi način. Uz njih će vaš školarac lako i uspešno dobiti pozitivnu ocenu u avgustu i dočekati novu školsku godinu bez briga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track