One su preokrenule razvoj tehnologije, da li znate njihova imena?
Foto: PR

Žene u IT-ju

One su preokrenule razvoj tehnologije, da li znate njihova imena?

Edukacija -

Svakog četvrtog četvrtka u aprilu širom sveta se obeležava Dan žena u sektoru informacionih tehnologija, koji je ustanovljen da bi podstakao i pospešio svest o značaju uključivanja devojaka u IT i o prednostima koje nosi karijera u toj sferi.

Iako je sve više žena u računarskim tehnologijama, njihov uspeh u ovoj oblasti i dalje izaziva iznenađenje okoline. Nema razloga za to, jer IT sektor nikada nije bio rezervisan isključivo za muški pol, naprotiv – upravo su pronalasci do kojih su došle žene doneli preokrete u razvoju tehnologije.

Dakle, ko vlada svetom? Žene! Najbolji dokaz za to su pripadnice lepšeg pola koje ne samo da su hrabro zakoračile u IT svet, već i samouvereno vladaju njime.

1. Prva programerka: Ejda Lavlejs

Da li ste znali da je prvi programer na svetu zapravo bila žena i živela je u 19. veku, mnogo pre nastanka prvog kompjutera? Reč je o Ejdi King Lavlejs, rođenoj 1815. u kratkotrajnom braku čuvenog engleskog pesnika lorda Džordža Gordona Bajrona i bogate matematičarke En Izabel Milbank.

Majka je učinila sve da Ejdu ne privuče boemski život pesnika, ispunjen porocima, i, na sreću, ona je vrlo rano pokazala interesovanje za nauku i matematiku. Već sa 17 godina započela je saradnju sa pronalazačem i profesorom matematike na Kembridžu Čarlsom Babidžom. Zajedno su razvijali takozvanu diferencijalnu mašinu, koja se danas smatra pretečom računara. Dok je Čarls bio zadužen za aritmetiku, Ejda je radila na algoritmu za izračunavanje Bernulijevih brojeva, ni ne sluteći da će ući u istoriju kao žena koja je napravila prvi kompjuterski program na svetu!

2. Nasin kompjuterski stručnjak: Margaret Hamilton

Margaret je skovala termin „softversko inženjerstvo“ i svi su joj se podsmevali, jer šezdesetih godina prošlog veka razvoj softvera nije shvatan ozbiljno kao ostali oblici inženjeringa. Ipak, od softvera koji je ona sa svojim timom razvila zavisili su životi kosmonauta misije Apolo 11.

Obrazovna televizija eduTV posvetila je jednu epizodu emisije „Veliki umovi” ovoj genijalnoj programerki, liderki tima koji je uspešno spustio čoveka na Mesec, i otkrili su nam zbog čega je njen kôd bio toliko izvanredan.

3. Žena sa najvišim činom u Guglu: Suzan Vojčicki

Njeno ime se iz godine u godinu nalazi na Forbsovoj listi najmoćnijih žena. Suzan je deo dinastije Gugla (Google) od samog početka. Pratila je ceo razvojni put Gugla – od projekta iz garaže do najvećeg giganta među tehnološkim kompanijama.

Njen prvi veliki uspeh desio se 2000. sa debijem marketinškog sistema AdWords. Usledilo je i lansiranje sistema AdSense, koje je Gugl vinulo u neslućene visine onlajn oglašavanja. Suzan se od 2014.godine nalazi na vrhu jedne od najpopularnijih društvenih mreža, Jutjuba (YouTube), koja je i sama postala deo porodice Gugl i danas ima više od milijarde jedinstvenih posetilaca mesečno.

4. Od ekonomiste Svetske banke do direktorke Fejsbuka: Šeril Sendberg

Šeril Sendberg je uspela da ostvari više nego što većina žena misli da je moguće. Želja za novim izazovima odvela ju je u Silikonsku dolinu, gde je sedam godina veoma uspešno radila za Gugl. Kada je 2008. zasijala nova zvezda na nebu društvenih mreža, preotela je Šeril od Gugla. Pogađate, reč je o Fejsbuku (Facebooku). Danas kao operativna direktorka ove kompanije Sendbergova nadgleda celokupno poslovanje: od prodaje, razvoja poslovanja, preko marketinga i ljudskih resursa, do javne politike i komunikacija s medijima, a zaslužila je i mesto u upravnom odboru.

Po izboru časopisa „Tajm“ 2013. godine proglašena je jednom od najuticajnijih žena na svetu, a samo godinu kasnije zauzela je šesto mesto na „Fortjunovoj“ listi najmoćnijih žena u svetu biznisa, s bogatstvom koje se procenjuje na više od milijardu dolara.

Podrška ambicioznim i uspešnim ljudima

U želji da s gledaocima podeli znanje, veštine, iskustva i kreativne ideje najuspešnijih žena i muškaraca, Obrazovna televizija eduTV je kreirala emisiju „Veliki umovi”, ali i mnoge druge emisije koje vas mogu motivisati za uspeh.

Tehnologija, obrazovanje, biznis, nauka i uspešno vođenje karijere samo su neke od oblasti koje vas očekuju na ovom moderno koncipiranom kanalu, koji možete pratiti na preko 25 kablovskih operatera, kao i preko eduTV Android aplikacije, dostupne na Google Play Storeu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track