Oni su umetnici modernog doba
Foto: PR

Oni su umetnici modernog doba

Edukacija -

Digitalno doba stvorilo je novu vrstu modernih umetnika 21. veka koji su evoluirali u odnosu na njihove tradicionalne kolege i prihvatili sve tehnike i alate koje savremeno tržište zahteva od njih.

Grafički dizajneri glavni su predstavnici tih modernih umetnika koji svoje kreacije stvaraju za računarom i prave vizuelne interpretacije preko kojih prenose ideju ili poruku.

Kao i svi drugi umetnici, grafički dizajneri poseduju kreativne veštine, imaju „umetničko oko” i sposobni su da razlikuju estetske vrednosti. Međutim, za razliku od ostalih, grafički dizajneri su retki umetnici koji konačno mogu da se kreativno izraze i istovremeno odlično zarađuju. Zašto su grafički dizajneri toliko uticajni?Iako ne mogu da se svrstaju u isti rang sa renesansnim umetnicima ili ekspresionistima, grafički dizajneri se takođe trude da stvore vizuelno privlačan sadržaj koji ima za cilj da probudi određenu emociju kod publike. U njihovom slučaju dizajnirani vizuelni detalji koriste se u marketinške svrhe i možemo ih videti na web sajtovima, bilbordima, televiziji i svuda oko nas.

Gotovi proizvodi grafičkih dizajnera moraju da komuniciraju sa potrošačima i motivišu ih da donesu određene odluke. Upravo zbog toga, ovakav digitalni sadržaj dobija sve više prostora, a grafički dizajn postaje jedno od najperspektivnijih zanimanja. Umetnost koja se isplati Grafički dizajneri kao predstavnici umetnika modernog doba izdvajaju se i po odličnim zaradama. Dizajniranje bilborda, banera, naslovnih strana časopisa i drugih materijala u promotivne svrhe spada među veoma plaćene i tražene poslove na tržištu. Prosečna plata kreativaca koji, umesto na platnu, svoja umetnička dela stvaraju u Photoshopu ili Illustratoru iznosi od 600 do 900 evra, ali uz iskustvo i nekoliko radova koji će ih izdvojiti od konkurencije, vrlo brzo dostižu i duplo veću cifru. Pored toga, školovani grafički dizajneri imaju priliku da zarađuju iako nisu deo nijedne kompanije. Freelance poslovi omogućavaju ovim stručnjacima da rade online za klijente širom sveta, i za svoj trud dobiju više od 20 dolara po satu. Uz razvijenu bazu klijenata, ovakav način rada vrhunskim grafičkim dizajnerima može doneti zaradu od preko 3.000 dolara mesečno.

Kako da postanete umetnici 21. veka?

Za razliku od klasičnih umetnosti, poput slikarstva ili vajarstva, koje zahtevaju veliki talenat i mnogo truda i odricanja da biste uopšte bili u prilici da se školujete u ovim oblastima, grafičkim dizajnom može da se bavi svaka kreativna osoba koja usvoji sve principe i tehnike rada potrebne za ovaj posao. Do znanja i veština koje će vas kvalifikovati kao grafičkog dizajnera možete stići već posle godinu dana školovanja po programu Print & Graphic Design na ITAcademy. Nakon toga bićete spremni za kreiranje raznih vizuelnih identiteta koji će kompanijama pomagati da izgrade što jači brend, a vama da radite ono što ste oduvek želeli, i izgradite uspešnu karijeru grafičkog dizajnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track