Otkrijte devet tajni uspešnih dizajnera enterijera
Foto: PR

Kako do enterijera iz snova

Otkrijte devet tajni uspešnih dizajnera enterijera

Edukacija -

Dizajneri enterijera oblikuju privatne i javne prostore i uređuju mesta na kojima ljudi provode vreme. Ako vas interesuje karijera u ovom sektoru ili želite da preuredite vaš privatni prostor, ovih nekoliko saveta profesionalaca vam mogu biti od velike koristi.

1. Počnite sa šemom boja

Bilo da preuređujete neki enterijer ili počinjete da ga uređujete od početka, prvi korak je stvaranje palete boja.

„Uvek počinjem sa osnovnom šemom boja za celu kuću ili prostor, a onda prelazim iz sobe u sobu ili iz prostorije u prostoriju", otkriva Gari Makborni, dizajner iz Bostona. „Na primer, paleta boja u jednoj od kuća koju sam nedavno sređivao je zapravo bila vrlo jednostavna – kombinovao sam kraljevsko plavo, „meke“ narandžaste tonove, trava-zelenu boju i to je sve. Različite kombinacije ovih boja u različitim prostorijama su dale razigranost, osećaj različitosti, ali opet i činile da je sve u tonu.“

2. Stavite omiljene komade nameštaja u prvi plan

Ako zaista volite neki motiv, postavićete ga kao pozadinu telefona ili kompjuterskog ekrana. Drugim rečima, želećete da vam uvek bude pred očima. Slično je i u dizajnu enterijera.

„Koristite stvari kao što su antikviteti ili jedinstveni komadi nameštaja, posebno u prostorijama koje imaju određenu svrhu, kao što su kupatila", savetuje dizajner Bani Vilijams.

3. Neka visina prostora diktira raspored nameštaja

„Stvarajte snažne vertikale i izbegavajte vodoravne položaje", savetuje dizajner enterijera Tod Romano. „Obožavam velika ogledala, jer sa njima male prostorije izgledaju dosta prostranije i mogu da prodišu. Još jedan trik koji takođe rado koristim jeste niži nameštaj: uz njega soba izgleda viša i prostranija."

4. Zagrejte prostoriju ogledalima

Staklene površine sa efektom ogledala nisu bez razloga veoma popularne i omiljene među savremenim dizajnerima enterijera.

„Ova ogledala i staklene površine mogu da budu elegantna – ali nemojte samo da ih lepite gde stignete“, savetuje dizajner Jan Šauers. „Veliki listovi“ ogledala, kako nazivamo ogledala sastavljena iz komada, izgledaće sterilno, pa pokušajte da ih učinite autentičnim i neobičnim uz neke detalje, ili koristite preseke, kao što je na primer takozvani „tradicionalni francuski stil“.

5. Držite se pravila 50/150

Za savršeno usklađivanje boja iz „iste porodice“, pomešajte jednu seriju boje 50% svetlije od baze, a drugu 150% tamniju. „To je sigurna metoda za pokrivanje", kaže Meri Daglas, dizajnerka enterijera. „To je takođe vrlo arhitektonski način korišćenja boje.“

6. Osvežite neutralan nameštaj sa tekstilnim kombinacijama

Neutralni dekor može da bude vrlo zanimljiv. Samo mu dodajte varijacije raznih materijala.

„Volim da koristim fino rađenu vunu u kombinaciji sa sirovom svilom i taftom, ili kombinacije sa pamukom i baršunom“, kaže Hara Dejvis Gaetano, dizajnerka iz Kalifornije. „Kombinacijom mat i sjajnih materijala takođe možete da se poigravate, jer će oni na različite načine da propuštaju i reflektuju svetlost.“

7. Eksperimentišite

Privremeni prostor može da izgleda dobro, čak i sa malim budžetom.

„Navikli smo da moleri šmirglaju do iznemoglosti kako bismo imali zidove glatke kao ogledalo, ali nisam bio spreman da se izlažem tom trošku za stan koji rentiram", kaže dizajner Maks Sinsteden „Ispostavilo se da je nepravilna površina dala neku drugu dimenziju i na svoj način obogatila prostor."

8. Budite pažljivi sa malim prostorima

Mali životni prostor ne mora da izgleda tesno i skučeno. „Kada sam sređivala jednu malu dnevnu sobu, koristila sam fotelje sa malenim rukohvatima“, kaže dizajnerka Elizabet Pejn. „Veći deo kvadrature ovih fotelja je utrošen na prostor za sedenje, a ne na ogromne rukohvate i naslone, kako to obično biva. Uz to, fotelje su delovale luksuzno i prostrano, što je odmah dalo luksuzniji i prostraniji utisak celom prostoru."

9. Duge zavese moraju da budu zaista duge

„Ako želite da koristite klasične bočne zavese, one stvarno moraju da idu sasvim do poda", kaže dizajner Skot Mičam Vud. „Ukoliko se odlučite da koristite gotove zavese, pobrinite se da dodiruju pod, čak ako je potrebno, kupite veću veličinu, tako da zavese budu malo naborane i sklupčane pri dnu.“

Ako imate oko za detalje, volite da planirate raspored nameštaja, interesuje vas unutrašnja arhitektura, volite da kombinujete boje i materijale, zanima vas scenografija i dizajn nameštaja i tekstila, karijera dizajnera enterijera je najbolji izbor za vas. Više o tome kako možete postati dizajner enterijera možete saznati na ovom akademskom programu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja