Ovo je pet najvećih laži u svetu grafičkog dizajna
Foto: Promo

Razotkrijte ih

Ovo je pet najvećih laži u svetu grafičkog dizajna

Edukacija -

Kao i u svakoj profesiji, tako i u svetu grafičkog dizajna postoji veliki broj predrasuda, pa čak i laži koje možete svakodnevno da čujete ako se bavite ovim poslom. Ipak, o grafičkom dizajnu možda ima više glasina i neistinitih priča nego o nekim drugim oblastima, jer ovaj kreativni posao svakim danom postaje sve popularniji zbog zarade koju donosi.

Zato vam predstavljamo pet najvećih laži koje postoje u svetu grafičkog dizajna, a u koje nipošto ne smete poverovati ako želite da izgradite uspešnu karijeru u ovom poslu.

1. Ako rok bude duži, rešenje će biti kvalitetnije

Prve ideje su one najdragocenije. Ukoliko imate previše vremena, što se retko dešava, može vam se desiti da izgubite fokus na ono što je zaista važno da predstavite. Zbog toga se trudite da ne odugovlačite, čak i kada imate višak vremena.

2. Nema budžeta, ali je šansa odlična

Ako se bavite poslom dizajnera, znate da se ovakve „prilike” veoma često javljaju. Ukoliko želite, dajte volonterski doprinos nekoj dobroj inicijativi. Međutim, nemojte dozvoliti da vaša znanja zloupotrebe kompanije koje imaju novca, ali ipak pokušavaju da prođu jeftinije tako što vam nude „priliku”, a ne novac za vaš trud.

3. Ne procenjujte knjigu po koricama

Dizajner korica knjiga je dobro uradio svoj posao onda kada zapravo možete da procenite knjigu po njenim koricama. Zbog toga nemojte svoje zadatke da uzimate zdravo za gotovo, već se potrudite da date sve od sebe na svakom projektu, u svakom njegovom segmentu.

4. Male dizajnerske firme treba da ostanu male

Savet koji ćete sigurno dobiti, ako ga do sada već niste dobili, jeste da je mnogo bolje ostati u malom dizajnerskom studiju jer na taj način možete da radite kvalitetnije i s manje stresa.

Međutim, iskustva uspešnih dizajnera pokazala su da nema pravila. Svakome odgovara drugačiji način rada. Neki dizajneri najbolje rade pod pritiskom u velikim kompanijama, dok drugi funkcionišu jedino sami, kao frilenseri.

5. Samouki dizajneri su najbolji

Istina je da samouki dizajneri s velikim talentom često mogu da urade dosta dobra grafička rešenja na osnovu znanja koja su stekli preko tutorijala na Jutjubu. Međutim, bez pravog obrazovanja oni ostaju osrednji, jer nemaju mogućnost da podjednako kvalitetno urade svaki zadatak koji se pred njih postavi.

Ako ste primetili da vam ovakav posao leži i da imate talenat, potrudite se da ga iskoristite na pravi način. Upišite školu koja će vam dati najnaprednija znanja u polju grafičkog i print dizajna kako biste zaista postali stručnjak koji svoj rad može da naplati onoliko koliko vredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track