Ovo su najbolji sajtovi za frilensere
Foto: PR

Želite da radite od kuće?

Ovo su najbolji sajtovi za frilensere

Edukacija -

Poslova za slobodne kreativce sve je više iz godine u godinu. Stručnjaci koji imaju potrebne veštine za rad na takozvanim frilenserskim projektima mogu da uživaju u brojnim prednostima koje nudi ovakav način poslovanja.

Pored prilike da radite od kuće, iz kafića ili nekog trećeg mesta koje vam se učini prikladnim, frilenserski poslovi vam nude i mogućnost za odličnu zaradu.

Frilenserski poslovi su idealna prilika za one koji žele da rade samostalno, pod uslovima koje sami postave, kao i za one koji traže sporedni posao i priliku za dodatnu zaradu. Veštine koje su najcenjenije na prestižnim sajtovima s ponudom za frilensere izdvojile su grafičke dizajnere i stručnjake za informacione tehnologije kao one koji će najlakše pronaći posao, ali odličnu šansu imaju i ostali.

Predstavljamo vam četiri najpopularnija sajta na kojima frilenseri pronalaze poslove.

1. Toptal

Toptal je internet-sajt koji okuplja softverske inženjere i grafičke dizajnere iz preko 100 država širom sveta. Prilikom izbora poslova na ovom sajtu možete odabrati da li ćete raditi po skraćenom, ili punom radnom vremenu, ili ćete ipak zarađivati po satnici. Pored toga, sami postavljate uslove pod kojima ćete prihvatiti određeni posao, tako da nikad nećete raditi za novac kojim niste zadovoljni.

Ipak, najveća prednost za sve Toptalove frilensere jeste činjenica da će imati priliku da sarađuju s velikim kompanijama kao što su AirBnB, IDEO, JP Morgan i druge. Iskustva koja steknete radeći na ovim projektima predstavljaće važnu referencu u vašoj karijeri prilikom pronalaska sledećih angažmana.

2. Upwork

U 2014. godini dve vodeće frilenserske mreže Elance i O desk spojile su se i pokrenule Upwork, koji je danas najposećeniji sajt za frilensere. Na Upworku postoji više od 10 miliona registrovanih frilensera, četiri miliona klijenata i oko tri miliona novih projekata koji se pojavljuju svake godine. Ovde priliku za dobru zaradu mogu da pronađu svi – od arhitekata, preko pravnih pomoćnika, do fotografa.

Upwork vam pruža priliku da izaberete kratkoročne ili dugoročne projekte, kao i mogućnost da vas isplaćuju po satu ili nakon odrađenog projekta. Sajt poseduje funkciju za ćaskanje (chat) s klijentom i poseban sistem isplate koji čitav proces čini jednostavnim i bezbednim za obe strane.

3. 99 Designs

Kao što mu samo ime govori, 99 Designs je sajt namenjen isključivo grafičkim dizajnerima koji tragaju za frilenserskim poslovima. Međutim, ono što ovu mrežu izdvaja od ostalih jeste takmičarski sistem na osnovu koga se dolazi do posla.

Naime, klijenti raspisuju konkurse u kojima frilenserima zadaju zadatak koji ih može odvesti do posla. U detaljnim uputstvima dizajneri dobijaju sve potrebne informacije o samom projektu i o eventualnoj plati. Nakon što pošalju svoje rešenje probnog zadataka, klijenti se odlučuju za najbolji dizajn i tada započinju saradnju s pobednikom. Ovaj sajt je odlična prilika za dizajnere na početku karijere da oprobaju svoj talenat i vide gde su u odnosu na konkurenciju.

4. PeoplePerHour

PeoplePerHour je internet-sajt na kome posao mogu da pronađu svi stručnjaci čiji posao je vezan za web projekte. Tu pre svih spadaju softverski inženjeri, SEO stručnjaci, grafički dizajneri, programeri i stručnjaci za onlajn markerting.

Zahvaljujući alatu WorkStream koji se nalazi na pomenutom sajtu, ceo proces komunikacije, isplate i kompletne organizacije posla je pojednostavljen. Korisnici imaju priliku da pretražuju poslove i dobijaju obaveštenja o otvorenim projektima.

Uz onlajn učenje do frilenserskih poslova

Frilenserski poslovi omogućuju vam da radite s bilo kog mesta, u bilo koje vreme, ako posedujete znanja koja su potrebna tržištu. Međutim, zahvaljujući internetu danas je moguće usvojiti sve korisne veštine kroz učenje na daljinu.

Uz platformu za onlajn učenje možete postati stručnjak za grafički dizajn ili neku od traženih IT pozicija za samo jednu godinu. Nakon što ovladate tehnikama za rad na pomenutim pozicijama, vrlo brzo ćete moći da pronađete frilenserski ili kancelarijski posao na kome ćete odlično zarađivati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track