Pet načina da kvalitetno provedete slobodno vreme
Foto: Promo

Sadržajni odmor

Pet načina da kvalitetno provedete slobodno vreme

Edukacija -

Kako vi provodite slobodno vreme? U zimskim mesecima mnogi od nas trenutke opuštanja provode uz nekvalitetan televizijski program, dosadne igrice ili Fejsbuk. To nije dovoljno da biste ponovo vratili snagu i s mnogo elana započeli novi dan.

Obaveze, kućni poslovi i svakodnevni problemi izazivaju stres i zbog toga nam je neophodno vreme koje ćemo posvetiti sami sebi, ali ne na bilo koji način, već u društvu najbližih, u opuštajućoj atmosferi i uz kvalitetne sadržaje.S druge strane, dosada je najveći neprijatelj kreativnosti i produktivnosti. Zato je važno da pronađete načine da na zanimljiv i edukativan način uživate u zasluženom odmoru. Pred vama je pet načina da kvalitetno provedete slobodno vreme, bez obzira na to koliko imate godina i kakva su vaša interesovanja.1. Čitajte knjige koje vas stvarno zanimajuČesto smo pod pritiskom zbog postojanja knjiga koje bi obavezno trebalo da pročitamo. Umesto da se umarate onim što vas ne zanima, izaberite knjige koje su vam privlačne ili koje vam je preporučio neko blizak, ko vas dobro poznaje i zna vaš ukus. Ipak, dajte šansu i delima klasične književnosti i stručnoj literaturi. Mnoge od tih knjiga su veoma lepo napisane i, pored toga što ćete u njima uživati, naučićete mnogo toga o temama koje vas interesuju.

2. Provedite vreme u prirodi

Planinarenje ili duge šetnje kroz prirodu ne samo što će vas osloboditi od svakodnevnog stresa, već će doprineti i vašem fizičkom zdravlju i kondiciji. Odličan način da iskoristite slobodno vreme jeste i džoging u obližnjem parku. Ako ipak niste sportski tip, razmislite o tome da udomite psa, koji će vam praviti društvo i svakodnevno vas „voditi u šetnju”. 3. Nova iskustva koja će vam proširiti vidikeŠta je ono što ste oduvek želili a nikada niste skupili hrabrosti da uradite? Možda vam je potrebno da napravite veliku promenu i pronađete hobi koji će vas prodrmati i probuditi u vama avanturistički duh. Upišite tečaj nekog egzotičnog plesa, počnite da se bavite ekstremnim sportom, naučite da govorite strani jezik koji ste oduvek želeli da znate ili otkrijte svoje skrivene talente na kursu izrade grnčarije ili dekupaža. Adrenalin i nova iskustva učiniće vas ne samo srećnijm i zadovoljnijim, već i znatno produktivnijim.

4. Planirajte sledeće putovanjeDa li su vaša putovanja uvek dobro isplanirana? Čak iako još ne znate kada ćete moći da osvojite sledeće odredište, nije rano da već sada počnete lagano da se pripremate. Istražite sve o gradu koji želite da posetite i dobro razmotrite sve opcije po pitanju smeštaja, prevoza i organizacije. Saznajte zanimljivosti o kulturi, tradiciji i lokalnim aktuelnostima kako biste svaki trenutak svog putovanja iz snova maksimalno iskoristili.5. Uživajte i učite uz kvalitetan TV programU hladnim zimskim danima slobodno vreme nam je najudobnije da provodimo s najbližima gledajući televizijski program. Međutim, ako gledate pravi TV kanal s kvalitetnim sadržajima, to nije gubljenje vremena već jedna vrsta samousavršavanja.Nova neprofitna obrazovna TV stanica, eduTV kreirala je edukativni program koji će vaše slobodno vreme obogatiti na najkvalitetniji način. Na jednom mestu pronaći ćete zanimljivosti iz sveta umetnosti, istorije i kulture, ali i korisna znanja iz oblasti kao što su tehnologija, nauka, biznis, uspešno vođenje karijere i dizajn.

Uz emisije kao što su Space Show, Strata i COOLtura možete da putujete svemirom, kroz vreme ili da isplanirate koje kulturne manifestacije želite da posetite, dok emisije kao što su Super nauka, Veliki umovi i Talenti predstavljaju odličnu zabavu i izvor informacija za sve generacije.Kada niste sigurni da li svoje slobodno vreme provodite na kvalitetan način ili se samo dosađujete, postavite sebi pitanje: „Da li bih svom detetu dozvolio da provodi vreme na ovaj način?” Ako je odgovor – da, onda znate da i vi radite na sebi i kroz interesantne sadržaje svakodnevno učite nešto novo, rastete i napredujete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja