Poslušajte iskrene savete za karijeru u IT industriji
Foto: Promo

Od žene ženama za srećan Osmi mart

Poslušajte iskrene savete za karijeru u IT industriji

Edukacija -

Mogućnosti u IT industiriji su brojne, a tražnja za stručnjacima u ovoj oblasti sve veća. Pa ipak, istraživanja pokazuju da gotovo trećina žena očekuje da će prestati da radi na sadašnjem poslu u roku od jedne godine, navodi magazin „Forbs“.

Po izveštajima pod nazivom „Atena faktor” (Athena Factor) iz 2008. godine, Centra za životne i radne polise, polovina žena koje su se interesovale za karijeru u IT svetu ili koje su je započele, napuštale su svoje izabrano zanimanje.

Gotovo 60% žena kvalifikovanih za razne IT pozicije radi u svojim izabranim područjima kada imaju između 25 godina i 34 godine. Ali nakon toga, žene počinju da napuštaju svoje poslove. Tako broj žena između 45 i 60 godina, koje i dalje rade u IT industriji, padne na ispod 40%.

Ali ažurirani podaci pokazuju da ipak ima pomaka – a upravo su žene te koje same mogu da naprave još veću promenu.

Ako vas privlači programiranje, ili karijera u dizajnu, dobro je da se na vreme upoznate s ovim važnim činjenicama.

Zašto žene napuštaju karijeru u IT-u?

Napuštanje karijere u ovoj oblasti najčešće počinje kada žene imaju oko 30 godina. Stručnjaci ovaj fenomen nazivaju „makaze“. To je predstavljeno tačkom na grafikonu u kojoj linije pokazuju kako se postotak zaposlenih muških IT stručnjakaka povećava, dok postotak žena opada.

Šta se događa u tački „makaza" nije tajna. To je najčešće period kada žene zasnivaju porodicu i dobijaju decu.

„Ako mlade žene i svi oni koji ih podržavaju uvide na vreme šta to tera žene da odustaju od svoje karijere, postoji način da sprečimo makar neke od njih da odu. Ja vidim tri vrste problema s kojima se suočavaju te žene: finansijski, društveni i problem okruženja“, navodi Džulijet de Bobini (Juliet De Baubigny), partnerka u kompaniji „Kleiner Perkins Caufield & Byers“. Tokom svoje karijere Džulijet Bobini je doprinela formiranju uspešnih upravljačkih timova u kompanijama kao što su: Google, Amazon, DocuSign, Bloom Energy, Shazam, a uz to je i majka. Svoj uspeh i iskustvo koristi kako bi podstakla i druge mlade žene da ne odustaju od svog poziva.

Ona smatra da se žene suočavaju s finansijskim problemima jer nemaju dovoljno podrške od institucija, kako u SAD, tako i širom sveta. Mnoge od njih zato ostaju kod kuće i čuvaju decu same. Taj finansijski problem je povezan i s druga dva problema, s društvom i okolinom.

„Nakon što se udaju i dobiju decu, žene dobijaju ogromnu odgovornost. Tada počinju da sumnjaju u sebe. I sama sam čula mnoge žene koje govore: ‘Ne znam da li mogu da se posvetim svom mužu i deci i da sa tim uskladim posao sa punim radnim vremenom.’"

„Kao rezultat toga, mnoge udate žene napuštaju karijeru ili se opredeljuju za manje zahtevne, manje plaćene pozicije od svojih partnera. Bez obzira na njihove motive, ti izbori utiču na prihode“, navodi Džulijet Bobini. Na kraju, ona ističe i da je bitan faktor – okolina. „Mnoge žene koje nemaju podršku partnera i radne okoline češće se odlučuju da napuste svoj posao.“

Šta može da se uradi po tom pitanju?

Džulijet Bobini smatra da kompanije, zajednica i institucije treba da se uključe u rešavanje ovog problema, ali pre svega ona kaže da su same žene te koje treba da iniciraju promenu.

Zato daje nekoliko saveta ženama, o kojima bi trebalo da razmišljaju još na početku karijere:

- Pokušajte da radite što više i postižete što veće uspehe na početku karijere. Tako ćete brže dospeti na više pozicije i bolje zarađivati. Kompanije ne žele da izgube dobre i talentovane zaposlene, a pogotovo ne programere, koje je teško naći.

Samim tim čak i kada dobijete decu, ako budete želele da nastavite da radite, imaćete šansu da se vratite na posao, a i više sredstava da obezbedite dobru brigu o deci.

- Kada tražite ili dobijete posao, odmah se raspitajte o uslovima odsustva za porodilje. Sistem Atena predlaže pronalaženje mentora koji će se zauzimati za vas. Pronađite osobu koja će da poštuje vaše ideje i rad, koja zna koliko ste uspešni u pisanju kodova ili u rešavanju problema. Oni će se potruditi da vas maksimalno zaštite i omoguće vam da se vratite na posao ili da radite od kuće.

- Ako odaberete da radite od kuće ili po projektu, obratite pažnju da li vam to zapravo pomaže. Često se dešava da ovakvi poslovi oduzimaju čak i više vremena nego kad radite puno radno vreme.

- Zapamite da je vaša karijera takođe važna. Meni je kao majci često najteže padalo kada moram ujutru da odem na posao i ostavim decu. Ali treba da znate da će vam biti podjednako teško ako odlučite da napustite svoju karijeru i da se više ne vratite na posao. To je istina koju mnogi ne žele da priznaju.

Na kraju Džulijet Bobini daje iskren savet svim ženama, ne samo onima u IT industriji:

„Ovo govorim svim mladim ženama u mom životu. Uopšte nije nemoguće da budete dobra majka i uspešno radite svoj posao. Pokušajte nekoliko meseci i videćete da li je izvodljivo. Ali ne odustajte i pre nego što pokušate. Provela sam dosta vremena zalažući se za žene u profesionalnom smislu. I došla sam do zaključka da je važno da pokažemo da imamo uspešne i duge karijere. Tako dajemo primer drugim ženama, ali i našoj deci, našim ćerkama.“

Bilo da se bavite grafičkim dizajnom, programiranjem ili nečim trećim, primenite ove savete još od ovog Osmog marta i život će vam već na sledeći Dan žena biti drugačiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track