Slavni reditelj Goran Marković gostuje na ALUM-u
Foto: Promo

Samo za ljubitelje umetnosti

Slavni reditelj Goran Marković gostuje na ALUM-u

Edukacija -

Poznati reditelj Goran Marković biće gost Akademije lepih umetnosti i multimedija u četvrtak 16. marta, kada će se održati projekcija njegovog filma „Srbija godine nulte”.

Marković će nakon projekcije govoriti o svom stvaralaštu, stavovima o umetnosti i njenom stanju danas i odgovarati na pitanja prisutnih.

Druženje je zakazano za 17h, kada počinje film, a početak razgovora s autorom i priznatim umetnikom očekuje se u 18:30h. Domaćin Goranu Markoviću biće profesor ALUM-a, reditelj i bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović, a svi prisutni imaće priliku da i sami učestvuju u razgovoru i kultnog reditelja pitaju sve što ih zanima.Svi zainteresovani mogu prisustvovati događaju potpuno besplatno, ali je zbog ograničenog kapaciteta prostora neophodno da rezervišu svoje mesto. Da obezbedite ulaznicu popunite prijavu na sledećem LINKU.Film „Srbija godine nulte” i razgovor s nagrađivanim autoromDruženje s Goranom Markovićem u prostorijama Kluba ALUM-a započeće projekcijom njegovog filma „Srbija godine nulte” iz 2001. godine. Reč je o dugometražnom dokumentarcu koji analizira živote građana Srbije za vreme režima Slobodana Miloševića. Ovaj film dobio je posebno priznanje na 4. međunarodnom filmskom festivalu u Motovunu.Nakon prikazivanja filma, svi prisutni imaće priliku da upoznaju slavnog reditelja, saznaju o njegovim profesionalnim iskustvima, čuju zanimljive anegdote, ali i korisne savete o angažovanju u današnjem svetu umetnosti i odgovore na pitanja koja ih interesuju.

Kultni reditelj domaće kinematografijeGoran Marković je filmski i pozorišni reditelj, profesor emeritus i pisac. Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a potom filmsku akademiju FAMU u Pragu. Režirao je pedesetak dokumentarnih, 11 celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave i napisao tri knjige.Dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja za filmsko i pozorišno stvaralaštvo, među kojima su dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja” u San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon” u Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst – „Turneju”. Dobitnik je i nagrade Vitez poziva za 2009. godinu i francuskog Ordena umetnosti i književnosti 2012. godine.Gostovanje cenjenog reditelja na Akademiji lepih umetnosti i multimedija početak je ciklusa „Gost ALUM-a“, na kojem će ALUM biti domaćin brojnim renomiranim ličnostima iz sveta umetnosti.Goran Marković gostuje u četvtak 16. marta, u 17 časova, u prostorijama Kluba ALUM-a, a ukoliko želite da osigurate svoje prisustvo na ovom druženju i dobijate obaveštenja o narednim gostovanjima na ALUM-u, popunite prijavu na OVOM LINKU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track