Trijumf savremene tehnologije na Olimpijskim igrama u Riju
Foto: PR

Informacione tehnologije pobošljale sport

Trijumf savremene tehnologije na Olimpijskim igrama u Riju

Edukacija -

Ovogodišnje Olimpijske igre u Riju postavile su nove standarde u korišćenju savremene tehnologije prilikom organizacije i realizacije sportskih događaja. Sudije imaju pomoć do sada najnaprednije tehnologije, a pored toga, ona ima veliku ulogu u stvaranju još boljeg doživljaja za gledaoce, i što je najvažnije, pomaže i samim sportistima.

Ovo su neke od inovacija koje su obeležile Olimpijske igre 2016. godine, a koje predstavljaju izazov za naredne sportske spektakle:

Digitalni brojač za plivanje

Poznato je da plivači koji plivaju na velike razdaljine često izgube uvid u to koliko su dužina preplivali. Zbog toga je kreiran digitalni brojač koji reaguje svaki put kada takmičar dodirne ivicu bazena.

Ove sprave koriste se u takmičenjima u plivanju slobodnim stilom na 800 i 1500 metara, a postavljene su na dno bazena kako bi sportisti imali uvid u broj dužina bazena koje su preplivali. Na taj način oni mogu da se fokusiraju na brzinu i tehniku, to jest da se ne opterećuju brojanjem.

Precizno merenje rezultata: streljaštvo i streličarstvo

Veliku pomoć sudijama pružaju najnovije tehnološke sprave koje su u stanju da izmere veoma male razlike u rezultatima koje postižu sportisti koji gađaju u metu.

To je važno i zbog publike, koja istog časa dobija informacije o rezultatu. Veliki ekrani automatski učitavaju ono što su senzori zabeležili i daju poseban ugođaj svim gledaocima.

Dizanje tegova iz svih uglova

Dizanje tegova je jedan od najdramatičnijih olimpijskih sportova, jednostavan ali zahtevan test izdržljivosti i granica ljudske snage.

Zbog toga je na ovogodišnjim olimpijskim igrama uneta inovacija koja dozvoljava gledaocima da prate pokrete sportista iz svih mogućih uglova.

Virtuelna realnost u službi sporta

Tehnologija virtuelne realnosti pronašla je svoje mesto i na olimpijskim igrama. Još pre početka Olimpijade objavljen je film Vanuatu Dreams, koji prati igru dva odbojkaša u kvalifikacijama za Rio.

To je bila odlična najava za prvi VR prenos otvaranja Olimpijskih igara, koji ja zadivio mnoge ljubitelje virtuelne realnosti i sporta. Takođe, svakog dana tokom čitave Olimpijade emituje se jedan događaj u tehnici virtuelne realnosti.

Iako su sportisti u središtu pažnje, veliki broj ljudi zaposlen je u organizaciji i produkciji ovog velikog događaja. Veoma važno mesto zauzimaju i stručnjaci za informacione tehnologije koji sportistima obezbeđuju fer igru, a publici mogućnost da prati svaki detalj sportskih događaja.

Programeri i drugi stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija govore o izvanrednim iskustvima i ponosni su na svoj rad na ovogodišnjoj Olimpijadi. Njihov doprinos ovom velikom događaju je dovoljna nagrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track