Volite da crtate? Evo kako da unapredite svoje veštine
Foto: Promo

Unapredite i naplatite veštine skiciranja

Volite da crtate? Evo kako da unapredite svoje veštine

Edukacija -

Nekima je hobi, neki od toga zarađuju, a neki naprosto koriste tu veštinu da se oslobode stresa i urade nešto novo i drugačije. Skiciranje je nešto čime smo se svi nekada i na neki način bavili – bilo da je to ubijanje vremena dok razgovaramo s nekim telefonom ili da pravimo neki koncept koji ćemo tek kasnije razraditi.

Ono što ste verovatno znali jeste da je baš skiciranje često prvi korak ka nečemu velikom. Bavili se arhitekturom, grafičkim dizajnom ili nečim trećim što zahteva sposobnost crtanja, važno je da usavršite svoju tehniku i pronađete način da pretočite skicu u realnost. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako da to najjednostavnije uradite. Budite neuredniAko je potrebno da bude uredna, onda skica nije skica. Dozvolite sebi da skicirate neprecizno i neuredno, jer nikada ne znate šta iz toga može proizaći. Poenta je da napravite kreativni haos, kako biste mogli da dođete do jasne ideje koja će sama isplivati iz toga. Zaboravite na gumicu, ne cepajte papir, ako ste počeli – završite, nemojte se nervirati, jer crtež nije precizan i jasan. Nije važno, to će ostati samo vama i samo vi ćete imati uvid u dokument, zato se oslobodite i ne razmišljajte o tome kako izgleda, već imajte na umu šta vam govori.

Pronađite odgovarajući formatUkoliko imate svesku A4 formata, ne morate da crtate preko cele strane. Takođe, ukoliko imate premali blok, ništa vas ne sprečava da pronađete veći.Ono što je najvažnije jeste da imate jasno definisan format svog crteža kako ne biste lutali. Zato razmislite zašto pravite skicu i šta je zapravo krajnji rezultat koji želite da postignete. Ukoliko je to ilustracija koja bi trebalo da se pojavi kao pratnja određenoj priči, nemojte crtati preko cele strane, jer tako možete preusmeriti pažnju sa konkretne priče. S druge strane, ukoliko pravite vizuelno rešenje za marketinšku kampanju na kojoj radite, razmislite o još većem formatu. Važno je da najpre definišete svrhu svog dela, kako biste mogli da ga smestite u određeni format. Eksperimentišite, ali budite svesni toga ko ste i šta raditeNaravno da je uvek dobra ideja isprobati nešto što do sada niste imali prilike da radite. Međutim, važno je da u eksperimentisanju ne izgubite svoj stil i da u svakom trenutku znate šta je to što je do sada dobro prolazilo i po čemu ste i sami prepoznatljivi. Držite se osnovnih alata s kojima ste naučili da radite, a sve što budete dodavali i čime budete nadograđivali svoje znanje i umeće biće samo bonus na ono što već znate.

Upoznajte se s pravilima pre nego što ih prekršiteU redu je da kršite pravila – tako se stvara stil i kreira novi umetnik. To je sasvim ispravno i neminovno kada radite na novom dizajnu ili otkrivanju pravaca u kojima želite da se razvijate.Međutim, ukoliko ste rešeni da prekršite već ustanovljene principe, bilo bi dobro da ih prvo dobro naučite. Ako pravila kršite samo radi kršenja, iz toga neće proizaći ništa korisno. Potrudite se da savladate sve osnove kako biste mogli dalje da nadograđujete svoj stil u crtanju. Dakle – budite neuredni, eksperimentišite, kršite pravila, ali u svakom trenutku dobro znajte zašto to radite i da li je to zaista najbolji način. Ako jeste – nastavite dalje. Napravite skicu svog profesionalnog života i pokušajte da izvučete iz nje najbolje i toga da se držite. Upišite grafički dizajn i naučite kako da svaki vizuelni prikaz koji napravite prodate što bolje i da zaradite od toga dovoljno da nastavite svoje usavršavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track