14 GODINA OD PRONALASKA TELA STAMBOLIĆA: OTET u Košutnjaku, a na Fruškoj Gori mu pucali u POTILJAK
Foto: Printskrin

Godišnjica

14 GODINA OD PRONALASKA TELA STAMBOLIĆA: OTET u Košutnjaku, a na Fruškoj Gori mu pucali u POTILJAK

Politika -

Danas se navršava punih 14 godina od pronalaska tela bivšeg komunističkog predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Telo Ivana Stambolića je pronađeno na današnji dan, 28. marta 2003. godine u akciji "Sablja".

Nenad Šare, svedok - saradnik i svojevremeni šef Ulemekovog obezbeđenja, otkrio je mesto na Fruškoj gori na kojem je ubijen i zakopan pokojni Stambolić.

Foto: Jutjub printskrin
Foto: Jutjub printskrin

Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je Ivan Stambolić otet i ubijen 25. avgusta 2000., po naređenju tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Stambolić je otet u Košutnjaku pa je potom kombijem prevezen do Fruške gore gde su mu ispaljena dva hica u potiljak.

Utvrđeno je da je Radomir Marković, tadašnji šef DB, Miloševićevo naređenje preneo Miloradu Ulemeku Legiji, koji je organizovao pet pripadnika JSO, takozvane crvene beretke, da pod njegovom komandom ubiju Stambolića.

Foto: Fejsbuk
Foto: Fejsbuk

Istragom je utvrđeno da je motiv ubistva Stambolića politički. Stambolić je bio uklonjen jer je Milošević strahovao da će upravo on biti kandidat za predsednika Srbije na izborima 2000. godine.

Podsetimo, Stambolić je uzdigao Miloševića na poziciju prvog čoveka Srbije. Stambolić je Miloševića upoznao na studijama, a nedugo potom Milošević će postati njegov štićenik i naslednik.

Stambolić i Milošević, Foto: Jutjub printskrin
Stambolić i Milošević, Foto: Jutjub printskrin

Aprila 1984. godine Stambolić s mesta predsednika Gradskog komiteta SK Beograda odlazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, a za svog naslednika na čelu beogradskog komiteta imenuje Miloševića, uprkos protivljenju starijih i iskusnijih komunista.

Nakon redovne smene partijskog rukovodstva u Srbiji januara 1986. godine Ivan Stambolić postaje predsednik SR Srbije, a Miloševiću daje odlučujuću podršku prilikom izbora novog predsednika Predsedništva CK SK Srbije.

Nakon dolaska na čelo CK SKS, Milošević ojačava partijski aparat, oko sebe okuplja brojne saradnike i formira frakciju, koja se u proleće 1987. otvoreno sukobljava sa delom komunista koje predvode Dragiša Pavlović i Ivan Stambolić.

Bezazleni incident iskorišćen je za iniciranje sukoba. Stambolić je nakon ogromnog pritiska štampe i političke javnosti, 14. decembra 1987. na sednici Predsedništva SR Srbije podneo ostavku i povukao se iz političkog života.

Neposredno posle odlaska iz politike, Stambolićeva kćerka Bojana (24) poginula je u saobraćajnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima.

Slobodan Milošević došao je na njenu sahranu, a Stambolićeva supruga Katarina odbija da mu pruži ruku.

Stambolić i Milošević tada su se poslednji put sreli, nakon 25 godina prijateljstva.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Crni mart - Zbog ovih događaja Srbi se naježe na pomen tog meseca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track