UNUK SLOBODANA MILOŠEVIĆA ZA KURIR Marko: Politika mi je donela zlo, ali ću u SPS zbog dede
Foto: Dragana Udovičić

Ekskluzivno: Prvi razgovor za medije

UNUK SLOBODANA MILOŠEVIĆA ZA KURIR Marko: Politika mi je donela zlo, ali ću u SPS zbog dede

Politika -

Slobodan Milošević je moj heroj, niko drugi nije tako veliki kao on i danas sve više njih uviđa koliko su se ogrešili o njega, kaže Marko Milošević za Kurir

POŽAREVAC - Kada je Slobodan Milošević 2006. umro, njegov unuk Marko imao je svega sedam godina. Deset godina posle, Marko (17), sada već ozbiljan tinejdžer, rešio je da u svom prvom razgovoru za medije otkrije za Kurir zašto ne želi da ulazi u politiku, kako je izgledalo odrastati kao Marko Milošević i zašto će njegov deda za njega uvek biti heroj.On kaže da mu je prva asocijacija na pomen Slobodana Miloševića - veličina.- Niko drugi nije tako veliki kao on. On je moj heroj - naglašava Milošević mlađi.Na opasku da se mnogi ne bi složili da je njegov deda heroj, Marko kaže:- Sve vreme sam znao kako jeste. Malo njih je znalo pravu istinu. Drago mi je što danas sve više njih uviđa koliko je moj deda bio veliki i koliko su pogrešili.Naš sagovornik je uveren da je njegov deda do smrti bio dosledan svojim idejama, maksimalno posvećen porodici i neko ko je iskreno voleo svoju zemlju. Miloševićev unuk, iako u to vreme tek dečak, dobro se seća i jednog od najtežih trenutaka za svoju porodicu.- Bio sam veoma mali kada je deda umro, ali se sećam tog dana. Igrao sam se u kući i prvo mi nisu rekli šta se dogodilo, nego su mi saopštili da se deda mnogo razboleo. Onda sam s mamom otišao u Moskvu kod tate. Tamo sam saznao šta se desilo i pamtim kako smo odande gledali prenos sahrane. Mnogo je bilo teško što nismo mogli da budemo tamo. Danas mi je žao što se najčešće sećam njegovog lika, a ne nekog razgovora ili saveta koji mi je dao. Bio sam suviše mali da bih to upamtio. Imamo neke zajedničke fotografije, ali sam o njemu mnogo čuo od moje porodice, pre svega od mame, s kojom često razgovaram o njemu - ispričao nam je Marko.On se priseća i da je u tom periodu bilo zluradih komentara školskih drugova na račun njegovog dede i politike koju je predstavljao. Pošto mu je deda uzor, Marko planira da kad sledeće godine završi gimnaziju, upiše Pravni fakultet, a na pitanje da li planira da se nekada u životu bavi politikom, kaže:- U ovom trenutku ne razmišljam o tome. Politika je nešto što je meni i mojoj porodici nanelo mnogo zla. Ipak, kad napunim 18 godina, razmišljam da se simbolično učlanim u SPS, partiju koju je moj deda osnovao.Markova sličnost s ocem je očigledna.- Stalno mi govore da ličim na tatu i baš mi je drago kad to čujem - priznaje on.Iako živi u Požarevcu s mamom, Marko kaže da svaki raspust provodi u Moskvi kod oca i njegove porodice, a redovno posećuje i baku Mirjanu, koja takođe živi u ruskoj prestonici.- Po tati imam desetogodišnju sestru Mariju. Odlično se slažemo i brinem o njoj kao pravi veliki brat. S tatom imam dobre odnose i s njim razgovaram o svemu - objašnjava Marko.

O dedi mu je najviše pričala majka... Marko Milošević i Milica Gajić
O dedi mu je najviše pričala majka... Marko Milošević i Milica Gajić

On nam otkriva i kako je došlo do toga da se, na iznenađenje svih, pojavi na mitingu SPS u Kombank areni.- U dogovoru s mamom odlučio sam da odem na miting i time podržim partiju koju je osnovao moj deda - rekao nam je Marko, a njegova mama Milica Gajić, koja je prisustvovala našem razgovoru, dodaje da su oboje otišli na prijateljski poziv Ivice Dačića.- On je čovek na kog smo sve ove godine mogli da se oslonimo. S druge strane, Dačić je neko ko je u trenutku kad je partija satanizovana u njoj ostao i digao je iz pepela - naglašava Milica.Zato na kraju pitamo Miloševićevog unuka s kim je od dedinih saboraca u kontaktu.- Ne poznajem nikog od njih, osim Ivice Dačića, a družim se s njegovim sinom Lukom, koji je divan dečko - završava Marko.

O Miri MarkovićNISAM ČITAO BAKINE KNJIGEMarko nam je ispričao i da mu leže društvene nauke, ali da nije nasledio dar za pisanje od babe Mirjane Marković.- Mnogi kažu da je baka talentovana za pisanje, ali ja još nisam stigao da pročitam neku od njenih knjiga - iskren je Marko.

OdrastanjeNIJE LAKO BITI MARKO MILOŠEVIĆUpitan da li mu je ime Marko Milošević donelo više privilegija ili problema, Marko kaže:- Nije uvek bilo lako biti Marko Milošević, ali se na te stvari ne obazirem. Čak i oni koji su u odnos sa mnom ulazili s predrasudama zbog mog prezimena brzo su menjali mišljenje kad me upoznaju i shvate kakva sam ličnost. Svoju porodicu volim i ponosan sam na nju, ali ja sam svoj.

LeksikonOmiljeni film: Gospodar prstenova (gledao sam ga 100 puta)Omiljeni pisac: Lav Tolstoj (zbog školske lektire)Omiljeni političar: Slobodan MiloševićOmiljena muzika: Strani hip-hopNajbolji savet koji sam dobio: Sve je moguće ako to dovoljno jako želiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track