BESPOVRATNA POMOĆ: EU daje Srbiji 166,4 miliona evra za evrointegracije
Foto: Shutterstock

Novac se mora iskoristiti u naredne tri do četiri godine

BESPOVRATNA POMOĆ: EU daje Srbiji 166,4 miliona evra za evrointegracije

Politika -

BEOGRAD - Evropska unija je odlučila da dodeli dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU i ta bespovratna pomoć moći će da se iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Taj novac će biti iskorišćen za podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima, podršku lokalnom razvoju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, finansiranje učešća Srbije u programima EU, razvoj zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovodjenje standarda EU i pristupnim pregovorima.

Pomoć je namenjena i akcionim planovima Srbije u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, unapredjenju upravljanja granicama i kontrole migracija, kao i suzbijanju prekograničnog kriminala.

"Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije", navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je izjavio da nova podrška Srbiji pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu njene evropske budućnosti.

"Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti gradjanima", kazao je Devenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track