EKSKLUZIVNI FOTO: U ovoj ĆELIJI je Sloba proveo poslednje dane u Srbiji! MOLIO je samo za JEDNO...
Foto: Kurir

Serijal Milošević: Život u zatvoru

EKSKLUZIVNI FOTO: U ovoj ĆELIJI je Sloba proveo poslednje dane u Srbiji! MOLIO je samo za JEDNO...

Politika -

Bivši predsednik Slobodan Milošević, čovek koji je punih 13 godina vladao Srbijom i Jugoslavijom, poslednje dane u državi, pre izručenja Haškom tribunalu, proveo je u sobi 1121 „Hajata“, kako popularno zovu deo Centralnog zatvora u Beogradu.

Kurir vam EKSKLUZIVNO otkriva kako je izgledala soba, površine 14 kvadrata, u kojoj je, bez cimera, ali pod budnim okom stražara, Milošević proveo poslednja tri meseca života u državi čiji je bio apsolutni vladar.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

- Znam da ovo nije hotel - izgovorio je Milošević po dolasku u Centralni zatvor.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Skinuo je kaput, umio se i oprao ruke. Zavukao se u donji ležaj gvozdenog kreveta na sprat. Pokrio se sa dva pohabana vojnička ćebeta i utonuo u dubok san - opisao je tadašnji upravnik CZ Dragiša Blanuša.

Milošević nije imao nikakve zamerke na novi skromni dom. Sa svojim koferom sa ličnim stvarima uselio se u ćeliju 4 x 3,5 metara u čuvenom „Hajatu“. Imao je ugrađenu tuš-kabinu, toalet sa lavaboom i toplom vodom. Ulazna vrata sobe bila su metalna i masivna, a na sredini su imala otvor za komunikaciju.

Prirodno svetlo i svež vazduh dopirali su kroz gornji deo zida sobe prema hodniku na kom su bile rešetke. Nameštaj, vrata i rešetke bili su kao i danas, plave boje.

OSLOBOĐEN BLANUŠA: Bivši upravnik CZ nije kriv za otmicu Slobodana Miloševića

Može li žena da mi namesti krevet?

Prema svedočenju upravnika Blanuše, jedino na šta se Milošević požalio bio je višak kreveta i slabo osvetljenje. Primedbe su prihvaćene i jedan krevet na sprat je iznet, kao i onaj koji je bio iznad njegovog ležaja. Na pitanje da li ima neku posebnu želju, na veliko iznenađenje, jednostavno je odgovorio:

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Može li moja supruga da uđe u sobu i namesti mi krevet?

Ta želja nije mu bila ispunjena.

Čeda molio: Daj mu najbolje što imaš!

Upravniku Dragiši Blanuši u noći dolaska Miloševića prvi je prišao Čedomir Jovanović i pitao ga kakvi su uslovi u ćeliji u koju će Milošević biti smešten. Prema sopstvenom svedočenju, upravnik nije nameravao da pravi razliku između njega i ostalih pritvorenika, a Jovanoviću je rekao da „imaju i komfornijih prostorija“.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

- Molim te, daj mu najbolje što imaš, ipak je on bio predsednik Srbije i Jugoslavije i ipak je za njega glasalo više od milion ljudi - rekao mu je tog ranog jutra Čedomir Jovanović.

PRATITE EKSKLUZIVNI SERIJAL O ZATVORSKIM DANIMA SLOBODANA MILOŠEVIĆA SAMO U KURIRU!

SLEDEĆI NASTAVAK U ŠTAMPANOM IZDANJU U SREDU!

(Jelena Spasić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track