(FOTO PRIČA) VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Preuzeo dužnost, pa poslao porodici poljubac
Foto: Marina Lopičić, RTS Printscrren

(FOTO PRIČA) VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Preuzeo dužnost, pa poslao porodici poljubac

Politika -

BEOGRAD - Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i preuzeo dužnost predsednika Srbije.

foto: Marina Lopičić

Zakletvu je položio na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju:

foto: Marina Lopičić

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

foto: Marina Lopičić

"Koliko god sam se pripremao, a pripremao sam se čitav svoj politički život, ne mogu da objasnim i strah i nadu, koje osećam preuzimajući ovu dužnost", izjavio je danas u obraćanju u Skupštini Srbije novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je polaganjem zakletve stupio na dužnost.

foto: Marina Lopičić

"Danas kad stojim pred vama, Srbijom i svim građanima, znam da su mi više dela nego reči potrebni", rekao je Vučić na svečanoj sednici parlamenta i zahvalio se svim prethodnim predsednicima.

foto: Marina Lopičić

Posebno je odao priznanje svom prethodniku Tomislavu Nikolićiu koji je, kako je naglasio, imao hrabrosti da podrži jedine celishodne mere koje je preduzela Vlada Srbije.

foto: Printscreen/RTS

Posle zakletve Vučić je poslao poljubac ka galeriji u kojoj su sedeli ćerka Milica, sin Danilo, otac Anđelko i majka Angelina.

foto: Printscreen/RTS

Vučić je za predsednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

foto: Printscreen/RTS

Pre samog polaganja zakletve, okupile su se pristalice i njegovi protivnici, a u podzemnu prolazu na Terazijama došlo je čak i do tuče.

Naime, obe grupe su krenule ka Skupštini Srbije, kada je došlo do razmene ružnih reči i psovki, a jedan mladić je odgurnut i pao je niz stepenice.

foto: Marina Lopičić

Među okupljenima nalazio se i lider Nove stranke Zoran Živković koji je pozvao na mirne proteste.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track