RASIPANJE PARA NA NEBITNE STVARI: Preča im fontana od bolesne dece!
Foto: Dragan Kadić, Shutterstock

STIDITE SE BRE

RASIPANJE PARA NA NEBITNE STVARI: Preča im fontana od bolesne dece!

Politika -

BRUKA Pevajući vodoskok na Slaviji plaćen 1.800.000 evra, dok za teško bolesne mališane moraju da se organizuju humanitarne akcije, a bolnice mole za donacije

U muzičku fontanu na Trgu Slavija u Beogradu uloženo je neverovatnih 1.800.000 evra, a decu u Srbiji i dalje lečimo SMS porukama, dok se pojedine bolnice raspadaju, nemaju dovoljno medicinskih aparata, medikamenata....

Njenom puštanju u rad prisustvovali su gradonačelnik Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i najviši gradski čelnici.

Silan novac spiskan je da bi imala najveći vodoskok na Balkanu, sa mlazom do 16 metara visine, i da je obasjava 400 reflektora. I dok ona bude pevala, za teško bolesne mališane u Srbiji i dalje ćemo pare prikupljati u humanitarnim akcijama, Dečja univerzitetska bolnica i dalje će morati da traži pomoć pozivajući „Doniraj za Tiršovu“, KBC „Dragiša Mišović“ će se boriti da opstane i da joj ne bude zaplenjena imovina zbog duga države od milion evra, zidovi psihijatrijske bolnice u Kovinu će se raspadati, baš kao i bolnice u Pančevu...

foto: Dragan Kadić

Nepromišljeno

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da građani Srbije treba da vide strukturu troškova.

- Pojavile su se informacije da fontane mogu da se kupe i za mnogo manje novca, pa bi bilo lepo da gradske vlasti objasne kako se došlo do te ogromne svote i zašto je to toliko koštalo. Građani zaslužuju da čuju kako je potrošen novac.

Ekonomski stručnjak Milan Kovačević kaže da je potpuno suludo postaviti muzičku fontanu na mesto gde je tako intenzivan saobraćaj.

- Mislim da tako nešto ne postoji nigde na svetu! Prilično je nepromišljeno sve urađeno, ali kao i uvek u Srbiji, gde vlast bez ikakvih konsultacija radi šta hoće i kako hoće - navodi Kovačević i dodaje da je o ceni i izgledu fontane trebalo raspravljati pre nego što je izgrađena.

Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže da bi Beograd svakako trebalo ulepšavati, ali da bi ovakvi radovi trebalo da budu transparentni.

Iz Gradske uprave ćute

- Nije sporno da Beograd zaslužuje da bude lepši, ali nadležni bi javnosti trebalo da dostave podatke kolika je tačno cena, kako je izabrano baš to idejno rešenje i šta je tačno plaćeno tim novcem.

Iz Gradske uprave nisu nam odgovorili na pitanja.

foto: Dragan Kadić, Fonet

Gradski menadžer se udesio

VESIĆ OFARBAO SEDU KOSU

Gradski menadžer Goran Vesić sredio se za otvaranje fontane na Trgu Slavija. On je ofarbao sedu kosu, a delovalo je kao i da je malo preplanuo. Vesić je istakao da će fontana moći da radi i zimi, i to na čak minus 20 stepeni, jer ima ugrađene grejače.

- Veliki gradovi koji žive od turizma imaju svoje atrakcije, a ova fontana će biti jedna od atrakcija Beograda.

foto: beta

Milan Vujanić

VOZAČI, DALJE OD FONTANE

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je očigledno da je neko želeo da napravi lepo rešenje, ali da to rešenje nije bezbedno za vozače.

- Rešenje koje odvlači pažnju vozača nije u skladu s bezbednošću saobraćaja. Još je veći problem to što će se kolovoz vlažiti. Leti će biti problem jer je vlažno, pa klizavo, a zimi klizavo zbog pravljenja leda, osim ako ne budu posipali so mnogo više. Praktičan savet za vozače bi bio da voze što dalje od fontane i da paze da ne udare nekog ko gleda u nju. Treba razmisliti i o zaštiti električnih instalacija od vode, budući da kružnim tokom prolaze i trole i tramvaji.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track