KOKEZA ZA VUČIĆA UZEO MILIJARDE OD DRŽAVE: Ekskluzivno! Kako je ugostitelj postao BOGATAŠ!
Foto: Dado Đilas

Sumnjivo kako je ugostitelj postao bogataš

KOKEZA ZA VUČIĆA UZEO MILIJARDE OD DRŽAVE: Ekskluzivno! Kako je ugostitelj postao BOGATAŠ!

Politika -

Muljanje Nadležni bi trebalo da istraže poslovanje firme „Prointer“, koja se povezuje s članom SNS,pošto je 18 puta povećala profit od kada je ta partija na vlasti, a dobila posao na čak 115 državnih tendera

Nadležni državni organi trebalo bi da istraže poslovanje firme „Prointer IT solušens end servisis“, čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić, ali koja se povezuje sa Slavišom Kokezom, članom SNS i bivšim ugostiteljem, pošto je od dolaska te partije na vlast čak 18 puta povećala profit, a najviše poslova dobila je od državnih preduzeća, apeluju sagovornici Kurira.

Firma „Prointer“, koja se bavi informacionim tehnologijama, kako je Kurir juče objavio, od 2012. do 2016. dobila je poslove na čak 115 državnih tendera i tako zaradila oko 2,4 milijarde dinara. Povećala je prihode 157 puta - sa 15,9 miliona dinara u 2011. na čak 2,5 milijardi u 2015.

foto: Marina Lopičić

- Nadležni organi, od UBPOK preko Agencije za borbu protiv korupcije do komisija za zaštitu konkurencije i za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, trebalo bi da izvrše proveru kako je ta firma uspevala i pod kojim uslovima da dobije poslove na 115 državnih tendera. Treba razgovarati i s drugim učesnicima na tenderima, proveriti da li je firma bila povlašćena, odnosno da li su se drugi učesnici žalili i zašto na izgubljene poslove - smatra potpredsednik SRS Zoran Krasić.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da sume o poslovanju „Prointera“ deluju frapantno:

foto: Zorana Jevtić

- U javnom je interesu, pa i u interesu te firme, da se otkloni svaka sumnja o poslovanju. Zbog tako indikativnih brojki potrebno je sprovesti neku kontrolu i proveru, bez obzira na to o kome se radi.

Familijarno poslovanje

Poslanik DS Balša Božović tvrdi da „115 državnih tendera koje je dobio „Prointer“ potvrđuje kako se mali broj ljudi oko lidera SNS Aleksandra Vučića bogati na račun državnih resursa dok je narod sve siromašniji“:

foto: Stefan Jokić

- Penzionerima su smanjene penzije, lekari i profesori jedva sastavljaju kraj s krajem, dok Vučićevi pioni izvlače novac iz državne kase. Tome se mora stati na put! Direktno se generiše korupcija, a ova vlada ni tužilaštvo nisu u stanju da se uhvate ukoštac protiv takvog „familijarnog“ poslovanja, zbog čega mi insistiramo na promenama i uspostavljanju vladavine prava. Inače, čak 40 tendera „Prointer“ je dobio kod EPS, čiji je direktor naprednjak Milorad Grčić, a ukupno 29 od Grada Beograda, kojim upravlja opet naprednjak Siniša Mali. Od 17 klijenata navedenih na sajtu „Prointera“, samo četiri su privatne kompanije, ostale su državne - „Telekom“, EPS, „Jugoimport“, Carina, RTV...

Dil s javnim preduzećima

- Ali ni to im nije bilo dovoljno! Kvrgić je 2013. kupio i firmu „Alti“, u čijem sastavu je i lanac prodavnica „Vin-vin“, koja je u tom trenutku bila gigant u odnosu na „Prointer“ jer je imala 20 puta veće prihode. Tom kupovinom je u suštini IT tržište stavljeno pod kontrolu jednog čoveka. U 2015. „Prointer“ i „Alti“ su imale prihode od 14,2 milijarde dinara ili oko 115 miliona evra - kaže sagovornik Kurira upoznat sa dešavanjima na tržištu IT usluga. Iako je „Alti“ bio poznata firma sa dobrim prihodima, preuzimanje od strane Kvrgića dodatno je uvećalo poslovanje, pa su prihodi od 2013. do 2015. duplirani, sa 6,6 milijardi na skoro 12! „Alti“ je pobedio na 70 državnih tendera, pa je dobijao poslove za EPS, ministarstva unutrašnjih poslova, rada, prosvete, poljoprivrede i privrede, javna preduzeća „Transnafta“, „Državna lutrija Srbije“...

Osim „Eurosalona“, Kokeza je vlasnik firmi „Senior tim“, „Best kontakt“, „Srećni milioner“, hotela „Kontakt“ u Beogradu.

Predsednik FSS Slaviša Kokeza nije odgovorio na pitanja Kurira.

foto: Nebojša Mandić

Zvezdan Terzić Kokeza je polupismen

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je nastavio prepucavanje s Kokezom, prvim čovekom FSS. - Bolje bi mu bilo da se fokusira na utakmicu s Velsom. Ne razumem reakciju polupismenog i sujetnog Kokeze. Bolje da pročita moj intervju i nešto nauči. Ne razumem njegovu reakciju i pravljenje takvog ambijenta. Ovde se ne radi o Vučiću, već o istini da su važni klubovi, ko god da bude na čelu države.

foto: Dado Đilas

Konstantin Samofalov SNS privatna firma,Kokeze zgrću milione

Član Predsedništva SDS Konstantin Samofalov ističe da „i vrapci na grani znaju da je SNS postao obična privatna firma, čiji se funkcioneri i prijatelji bogate na račun građana“.

- I dok imamo najniže prosečne plate na Balkanu, a narod pritiska galopirajuće siromaštvo, Kokeze i slični zgrću milione. Aleksandar Vučić je i tužilac i sudija u ovoj zemlji, došao je na vlast obećavajući borbu protiv korupcije i kriminala, pa me čudi da do sada već nije nešto preduzeo u ovom slučaju tim povodom - dodaje Samofalov.

ekipa kurira redakcija@kurir-info.rs

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track