KORUPCIJA KOJA RAZARA SRBIJU: Ovako naprednjaci pljačkaju državu preko Slaviše Kokeze!
Foto: Marina Lopičić

STUČNJACI O POSLOVIMA UTICAJNIH NAPREDNJAKA

KORUPCIJA KOJA RAZARA SRBIJU: Ovako naprednjaci pljačkaju državu preko Slaviše Kokeze!

Politika -

Ako je neko dobar sa strankom na vlasti, njegove firme naglo postaju svima poslovno privlačne i višestruko uvećavaju profit, ocenjuje Zoran Stojiljković

Nakon pisanja Kurira da je firma „Prointer“, koja se dovodi u blisku vezu s predsednikom FSS Slavišom Kokezom, povećala svoj profit 18 puta otkako je SNS došao na vlast i dobila posao na 115 državnih tendera - čime je on od države oteo milijarde pribavljajući ih za lidera SNS Aleksandra Vučića - reagovala je stručna javnost, koja je ocenila da se mora prekinuti „koruptivna dimenzija politike“.

KOKEZA OD DRŽAVE ZGRĆE MILIJARDE ZA VUČIĆA: Evo kako se nameštaju tenderi u Srbiji!

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković smatra da je reč o nekoj vrsti političke trgovine.

- To je neka vrsta političkog klijentelizma, u kome se privatni kapital povezuje s političkim partijama na obostrano zadovoljstvo. Ako je neko dobar sa strankom na vlasti, njegove firme naglo postaju svima poslovno privlačne i višestruko uvećavaju profit - ocenjuje Stojiljković.

foto: Media Centar

On ističe da se neretko događa da se nekome sugeriše sa kim bi bilo poželjno poslovati.

- Ko hoće da bude dobar sa vlašću, taj mora, primera radi, da kupuje kancelarijski materijal od određene osobe. To je jedan od mehanizama za održavanje partijske države. Drugi je da se u javnom sektoru, i na ključne i na niže pozicije, postavljaju partijski poslušnici. Moramo da prestanemo sa tom koruptivnom dimenzijom politike i da prerastemo u državu sa vladavinom prava - kaže Stojiljković.

KOKEZA ZA VUČIĆA UZEO MILIJARDE OD DRŽAVE: Ekskluzivno! Kako je ugostitelj postao BOGATAŠ!

Član Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević postavlja pitanje da li iko misli da je to slučajno.

- Živimo u državi u kojoj ne postoje institucije. Mi se stalno bavimo imaginarnim stvarima, u ovoj zemlji ne postoji ništa više, sve je rastureno - institucije pravosuđa, institucije advokature, sve institucije su razbijene - ističe Slijepčević za Kurir.

Podsetimo, firma „Prointer“, koja se dovodi u vezu sa Kokezom, od 2012. do 2016. dobila je poslove na čak 115 državnih tendera i tako inkasirala oko 2,4 milijarde dinara. Firma je povećala prihode 157 puta - sa 15,9 miliona dinara u 2011. na čak 2,5 milijardi u 2015.

Kurir / E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track